Ексклюзиви
пʼятниця, 02 листопада 2018 12:45

Інфляція в Україні перевищила прогноз НБУ

Інфляція в Україні перевищила прогноз НБУ
За підсумками року інфляція буде понад 10%. Фото: Інформатор

За підсумками 2018-го інфляція становитиме 10,1% замість раніше прогнозованих 8,9%.

НБУ пояснив: "Це станеться через стрімке підвищення світових цін на енергоресурси та пшеницю, а також більш суттєве, ніж очікувалося, зростання заробітних плат в Україні".

"Розширення споживчого попиту, високі темпи зростання заробітних плат, нещодавнє стрімке зростання цін на нафту – всі ці фактори відображатимуться на споживчій інфляції наступного року. У результаті інфляція залишатиметься на рівні вищому за цільовий діапазон довше, ніж очікувалося раніше. Якщо у липні Національний банк прогнозував входження інфляції в цільовий діапазон (5% +/- 1 в.п.) наприкінці 2019-го, то зараз очікується, що наприкінці наступного року інфляція знизиться до 6,3%", - зазначили в НБУ.

Інфляція увійде в межі цільового діапазону лише у першому кварталі 2020-го та досягне середньострокової мети в 5,0% наприкінці 2020-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому в Україні стрімко зростають ціни

Крім цього, НБУ погіршив прогноз щодо міжнародних золотовалютних резервів.

"Обсяг резервів наприкінці цього року залежить, насамперед, від обсягу траншу за новою програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом, надходження іншого офіційного фінансування та обсягу розміщення єврооблігацій урядом. Беручи до уваги ці чинники, у тому числі нещодавнє розміщення урядом єврооблігацій, Національний банк очікує, що 2018-го міжнародні резерви зростуть до $19,2 млрд (або 3,2 місяця імпорту майбутнього періоду). Продовження співпраці з МВФ також дасть змогу зберегти обсяг міжнародних резервів на такому ж рівні у 2019-2020-х, попри період пікових виплат за державним боргом", - наголосили в Нацбанку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Урядова економічна модель не працює - Тарута

У жовтні гривня зміцнилася до долара на 0,5%. До євро національна валюта зміцнилася на 3,3%. Минулого місяця на міжбанківському та готівковому ринках знизився попит на валюту.

Зараз ви читаєте новину «Інфляція в Україні перевищила прогноз НБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути