четвер, 25 січня 2018 13:44

Гривні нічого не загрожує - голова ради НБУ

Гривні нічого не загрожує - голова ради НБУ
Кожного року у січні-лютому простежується сезонна динаміка ослаблення гривні. Фото: DW

Загрози національній грошовій одиниці немає. Ситуація знаходиться під контролем НБУ.

"Відразу хочу заспокоїти, що ніякої загрози національній грошовій одиниці немає. Ситуацію контролює НБУ. Крім цього, відстежує Рада НБУ, яка визначає основні засади грошово-кредитної політики. Фундаментальних факторів для девальвації гривні на цей час немає", - написав у Facebook голова ради Нацбанку Богдан Данилишин.

За його словами, якщо проаналізувати динаміку обмінного курсу гривні до долара протягом останніх років, то поточна ситуація на валютному ринку України видається традиційною. Простежується чітка сезонність курсової динаміки з піками знецінення гривні в січні-лютому.

Погіршення курсових очікувань стимулювало попит на готівкову іноземну валюту з боку населення і з боку газотрейдерів та підприємств паливно-енергетичного комплексу.

"Щоправда, населення продовжує більше продавати валюту, ніж купувати. Таким чином, витрачає свої заощадження на споживчі цілі", - коментує Данилишин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фінансист дав оптимістичний прогноз гривні

Він зауважив, що після призупинення девальваційного тренду гривні та її курсової стабілізації в жовтні, Нацбанк у листопаді купив більше валюти на міжбанківському ринку, ніж продав. Після цього разом із впливом сезонних факторів, відновилася тенденція до знецінення гривні.

"Обсяг купівлі Нацбанком іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку для поповнення резервів у листопаді становив 138,9 мільйонів доларів. Однак це виправданий захід з погляду необхідності поповнення міжнародних резервів, а зазначений обсяг інтервенцій НБУ порівняно незначний. Однак не можна заперечувати те, що це дещо звузило пропозицію іноземної валюти на ринку", - резюмував Богдан Данилишин.

Національний банк України на 25 січня встановив курс долара на рівні 28,86 грн. Це стільки ж, як було вчора. Євро подорожчав на 30 коп. Сьогодні коштує 35,65 грн. Курс російського рубля - 51 коп.

Зараз ви читаєте новину «Гривні нічого не загрожує - голова ради НБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути