субота, 19 серпня 2017 21:10

Експерт розповів, що заважає українцям економити

Експерт розповів, що заважає українцям економити
Українці не вміють розставляти грошові пріоритети, - експерт. Фото: Depositphotos

"У наш час заощаджувати важко. Якщо в період порожніх полиць СРСР більшою проблемою було — витратити гроші, ніж заробити. То в наш час — навпаки. Зараз в українців немає жодних проблем на що витратити гроші", - впевнений фінансовий консультант Тарас Радзівіл. Він розповів Gazeta.ua, що заважає українцям економити гроші.

У час, коли вулиці, соцмережі, різні сайти і вітрини майорять масою всяких пропозицій, які цілодобово "змушують" людей до покупок, економити дуже складно. Саме через постійні спокуси люди часто викидають гроші на вітер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перед тим, як щось купити — переспіть з думкою про цю річ" - фінансовий консультант

"Отримуючи зарплату, ми вже маємо величезну кількість спокус стосовно того, куди їх витратити. І розмір зарплатні не впливає на вміння економити. Можна заробляти мало і відкладати частину зарплатні. А можна — багато і витрачати все до останньої копійки. Питання не в формах розподілу бюджету, а в тому, скільки людина заробляє. Якщо моя зарплатня, до прикладу, в межах $ 10 тис., то я можу відкласти не 10 %, а 50. А якщо — 3 тис. грн.? Навряд", - розмірковує Тарас Радзівіл.

Українці не вміють розставляти грошові пріоритети, вважає експерт.

"У нас є така відмінна риса — ми купуємо непосильні для нас по вартості речі, щоб комусь щось довести, показати, що круті. Ми змагаємося у кількості шмаття в гардеробі, розмірі гаманця і моделі смартфона. Придивіться до людей у тролейбусах та маршрутних таксі. Цей приклад — показовий. Скільки там людей з дорогими iPhone. Людина, яка має телефон за $ 1 тис. в принципі не має користуватися громадським транспортом. То чому таких там — маса. Це говорить про те, що ми нераціонально витрачаємо кошти і не вміємо розставляти свої потреби за пріоритетами", - вважає фінансовий консультант.

Чим далі - ці тенденції відходять. Люди починають спокійніше ставитися до одягу, дорогих гаджетів і інших елементів зовнішньої обкладинки.

"Думаю, має прожити ще одне покоління і це перестане бути проблемою. Тим часом нове покоління треба вчити змалечку — поводженню з грошима. У школах повинні бути практичні заняття з фінансової грамотності, де дітям наочно показуватимуть, як заробляти гроші, як витрачати їх і заощаджувати. От тобі дали батьки 100 гривень — ти можеш їх витратити на те-то, те-то, те-то. А можеш відкласти їх і придбати щось більш глобальне і бажане", - впевнений експерт.

Міністерство освіти і науки оприлюднило нові навчальні програми для учнів 5-9 класів. Усього оновили 40 програм. У межах лінії "Підприємливість та фінансова грамотність" учнів навчатимуть формувати свій бюджет, заощаджувати чи робити інвестиції. Формувати фінансову грамотність будуть не лише на уроках математики чи економіки, а й на уроках української мови та літератури. Так, під час вивчення твору "Пригоди Тома Сойєра" акцентуватимуть увагу на підприємницьких здібностях головного героя. Він перетворив неприємну роботу з фарбування паркану на яскравий і ефективний "підприємницький проект".

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, що заважає українцям економити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути