пʼятниця, 18 серпня 2017 21:10

"Перед тим, як щось купити — переспіть з думкою про цю річ" - фінансовий консультант

"Перед тим, як щось купити — переспіть з думкою про цю річ" - фінансовий консультант
Чим далі від вас гроші — тим легше їх заощадити. Фото: Дніпроград

"Українцям заважає заощаджувати відсутність самодисципліни та бажання довести всьому світу свою успішність і крутість. Ми купуємо дорогі iPhone, не маючи грошей на проїзд у маршрутці", - розмірковує фінансовий консультант Тарас Радзівіл. Він розповів Gazeta.ua, як навчитися економити.

1. Самоконтроль і самодисципліна.

"Ви повинні розуміти, що кожна заощаджена гривня — зароблена. Вам її не подарували, ви її не знайшли на вулиці. Зупиніться і подумайте: чи вартують речі зусиль, з якими ви заробляли ці кошти?", - каже експерт.

2. Відштовхуватися треба не від того, що ви бажаєте на даний момент. А від того, що вам дійсно необхідно і принесе користь.

"Не потрібно купувати щось, про що ви подумали 5 хвилин тому. З думкою про покупку треба переспати. Якщо бажання на ранок не зникне — можливо, річ вам дійсно потрібна. Думка про покупку має бути вистояна. Часто ми керуємося імпульсами, купуючи щось. А наступного дня задоволення від придбання проходить і ми думаємо: "А нащо воно мені? Я міг би цілком без цього обійтися", - радить Тарас Радзівіл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк встановив курс євро нижче психологічної позначки

3. Складіть список бажань на рік

"Там не повинно бути покупок, вартістю менше 100 гривень. Список розбийте по місяцях. Так ви плануватимете витрати на конкретну покупку в конкретному місяці. Викреслюючи пункти, отримуватимете задоволення від того, що ваші маленькі бажання здійснюються і ви рухаєтеся вперед", - говорить фінансовий консультант.

4. Не беріть у борг

"Намагайтеся залишатися на тій стороні "барикад", де ви "в плюсі" і хоч щось заощаджуєте, а не комусь заборгували гроші".

5. Чим далі від вас гроші — тим краще.

"Скриня, закопана на городі, збереже ваші гроші. Ви не будете постійно ходити до неї, щоб розкопати, вийняти потрібну суму, а тоді знову закопати. Краще зберігати гроші у шафі вдома, ніж у власній кишені. Гроші у банківській комірці лежатимуть довше, ніж вдома у шафі. На депозиті — ще краще. Чим важче ті гроші зняти, тим краще, якщо я хочу їх заощадити", - впевнений експерт.

Зараз ви читаєте новину «"Перед тим, як щось купити — переспіть з думкою про цю річ" - фінансовий консультант». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути