середа, 10 квітня 2019 21:10

Експерт пояснив, хто і чому не виплачує зарплату українцям

Експерт пояснив, хто і чому не виплачує зарплату українцям
Зарплатні борги на 1 березня становили 2,45 млрд грн. Фото: pda.pravda.if.ua

Зарплату українцям переважно заборгували державні підприємства, або компанії пов'язані з держзамовленнями. Це, наприклад, вугільні підприємства. У приватному секторі, який працює на відкритому ринку, заборгованість не велика, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

"Зарплатні борги становлять 2,45 мільярди гривень. Це 0,2% від Фонду заробітної плати. Якщо повністю розрахуються з боргами на державних підприємствах, то сума скоротиться вдвічі. Залишиться близько 1 мільярда невиплаченої зарплати працівникам економічно неактивних компаній. Там потрібно пришвидшувати процедуру банкрутства. Направляти активи, які залишилися на виплату боргів. Якщо таких коштів немає, то гроші фактично втрачені", - пояснює експерт.

Щоб борги не зростали, треба штрафувати і блокувати активи підприємств, які затримують виплату зарплат.

"Вже сьогодні штрафи за порушення термінів виплати зарплати інколи більші, ніж сама заборгованість. Тому не платити не вигідно. Водночас ми працюємо в умовах старого пострадянського трудового кодексу. Треба розробити новий документ", - наголошує Олексій Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зарплатні борги: знайшли спосіб, як вирішити проблему

За його словами, в Україні менше третини внутрішнього валового продукту перерозподіляються через зарплати. Тому маємо надзвичайно високу експлуатацію найманої праці і мізерні виплати.

"У нас повністю відсутній інститут незалежних профспілок. Вони покликані захищати інтереси працівників, слідкувати за виплатою заробітної плати чи блокувати роботу підприємств, які не спішать віддавати кошти. Так, у Європі погіршення умов праці на кілька відсотків призводить до страйків у масштабах всієї країни. На першому етапі незалежні профспілки можна створити за рахунок державних коштів, які йдуть на фінансування політичних партій", - підсумовує економіст.

У лютому заборгованість по зарплатах скоротилася на 6,4%. На 1 березня становила 2,45 млрд грн, свідчать дані Держстату. З цієї суми економічно активні підприємства заборгували 1,27 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, хто і чому не виплачує зарплату українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути