четвер, 18 січня 2018 21:10

Експерт пояснив, чому бойкот АЗС не дасть результатів

Експерт пояснив, чому бойкот АЗС не дасть результатів
До кінця січня пальне в середньому подорожчає ще на 60-80 коп. за л. Фото: Znaj.ua

Україна завозить близько 85% пального, розповів Gazeta.ua директор спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

"Купуємо нафтопродукти за валюту. Останнім часом гривня знецінюється. До кінця січня пальне в середньому подорожчає ще на 60-80 копійок за літр", - каже Рябцев.

Експерт не бачить ознак змови АЗС щодо зростання вартості пального.

"Те подорожчання, яке є зараз — економічно обґрунтоване. Вигадувати інформацію про штучне підняття цін, означає вводити в оману споживачів. Сьогодні трейдери отримують більше 7% прибутку з реалізації одного літра палива. При цьому держава отримує з того ж літра палива 38%. Якщо говорити про якусь змову, то це змова на рівні держави. Розслідуванням проти окремих учасників ринку можна прикрити власне небажання формувати політику розвитку цього ринку", - прокоментував Геннадій Рябцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомо, як розраховуватимуть податок на розкішні авто

Він наголосив, що бойкот АЗС не дасть результатів.

"Це не призведе до зменшення вартості нафтопродуктів. Навпаки, ціна зросте. У такий спосіб збільшиться попит в мережах інших учасників ринку, що призведе до чергового підняття цін. Крім того, перелік мереж у закликах бойкотування, не містить жодного постачальника, який би вважався провідним. Тому за цими закликами стоять ті, хто хоче нагріти руки на проблемі або ті, хто бажає збільшити обсяги реалізації палива за рахунок інших учасників ринку", - заявив експерт.

Голова спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук також вважає, що бойкот не буде ефективним.

"Люди все одно купуватимуть бензин. Ефективніше було б домовитися і два дні на тиждень користуватися громадським транспортом, а не власною машиною. Тоді дійсно може знизитися споживання енергоресурсів. Однак я не впевнений, що це допоможе знизити вартість бензину", - каже Юрій Корольчук.

Дизельне паливо і бензини почали дорожчати з 7 вересня. На 18 січня середня вартість бензину марки А-92 зросла на 4,95 грн/л, А-95 - на 4,94 грн/л, А-95 + - на 5,01 грн/л. ДП додало 5,45 грн/л.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому бойкот АЗС не дасть результатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути