понеділок, 22 жовтня 2018 15:59

Економіст спрогнозував суттєві зміни в Україні

Економіст спрогнозував суттєві зміни в Україні
Фото: budukursi.in.ua

Економіка України 2019-го сповільнить зростання, але після 2020-го ВВП держави почне наздоганяти країни Східної Європи.

"2018-й - рік невизначеності для інвесторів, для бізнесу - для всіх учасників економіки. Тому зрозуміло, що 2019-го темпи зростання економіки будуть трохи нижчими. Це нормально, тому що політичний ризик дуже великий. Якщо він не виправдається, то 2020-го економіка знову буде рости. Це відображають усі прогнози", - заявив економіст Павло Кухта, пише obozrevatel.com.

За словами експерта, у другому кварталі 2018-го показники зростання економіки становлять 3,8% ВВП. Це нижня межа норми для України.

"Це нижня планка показника, який дозволяє нам наздоганяти східноєвропейські країни. Між нами утворився великий розрив, тому що вони на початку 90-х провели реформи і 25 років розвивалися, а ми стояли на місці. 4% - це рівень, на який ми повинні вийти та утримувати його як базу економічного зростання, але ми зараз вже майже там".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіку України тягтимуть аграрії, а не металурги - прогноз

Крім виборів, ще одним великим ризиком для економіки на наступний рік Кухта назвав пік виплат за зовнішнім боргом України.

"Виплати за боргом створюють ризик макроекономічної нестабільності, стримують інвестиції та економічне зростання. Але з 2021-го ці виплати підуть на спад. Якщо не зробимо помилок до того часу, то будемо стабільно йти курсом реформ та євроінтеграції", - додав Кухта.

Україна планує розмістити 10-річні єврооблігації у доларах. Щоб залучити до країни довгострокові інвестиції. Зустрічі з інвесторами пройдуть у Лондоні та США, road show стартує 23 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Економіст спрогнозував суттєві зміни в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути