Ексклюзиви
субота, 17 липня 2021 20:23

Держава не може забезпечити ліками онкохворих, але субсидіює підприємства. Це аморально – економіст

Держава не може забезпечити ліками онкохворих, але субсидіює підприємства. Це аморально – економіст
Володимир Дубровський: "Драйвером може стати продукція на експорт. Світовий ринок практично необмежений". Фото: Тарас Подолян

В Україні умови привчали до творчого ставлення. У нас не може бути такої дешевої робочої сили, як в азійських державах. На долар у день не прожити. Не маємо переваг в індустріалізації. Натомість є передумови для розвитку інноваційної сфери.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів економіст Володимир Дубровський.

"Багато людей думають, що розвиток країни – це промисловість. Але зараз головними є інновації. Бідна держава не наздожене багатої за рахунок форсованої індустріалізації. Почалася конкуренція між дешевою робочою силою й роботами. Останні виграють. Індустрія 4.0 (четверта промислова революція означає злиття автоматизованого виробництва, обміну даних і технологій у єдину саморегульовану систему. Мінімізується втручання людини. – Gazeta.) – не те виробництво, про яке може мріяти Україна. Таку промисловість створюють у розвинених країнах, де капітал – захищений і ризики мінімальні. 

У нас не може бути такої дешевої робочої сили, як в азійських державах. На долар у день не прожити. У країнах, де вирощували рис, люди привчалися до дисципліни протягом тисячоліть. Бо культура вимагає суворого дотримання технологій. З них виходять сумлінні працівники на підприємствах зі збирання телефонів чи пошиття одягу. В Україні умови привчали до творчого ставлення. Не маємо переваг в індустріалізації.

Є передумови для розвитку інноваційної сфери. Найвідоміша галузь – ІТ. Маємо хороші дослідження та розробки. Добре розвинений продакшн. Виробляємо багато творчого продукту – кінематографічного й телевізійного, який використовують найбільші компанії світу. Є дизайнери. Існує точкова промисловість, що спирається на ноу-хау. Наприклад, фірма, яка створює мало не найкращі у світі швидкісні катери. Їх знімають у голлівудських блокбастерах. Таких локальних компаній багато", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Робота з дому: як ефективно працювати поза офісом

Не потрібно на державному рівні надавати субсидії підприємствам. Натомість треба забезпечити ліками хворих, наголошує експерт.

"Без державної допомоги наша промисловість прожити не може. Треба визначитися – або ми їх годуємо, або вони нас. Держава не може забезпечити ліками онко- та хронічно хворих. Але субсидіює підприємства. Це аморально.

Драйвером може стати продукція на експорт. Світовий ринок практично необмежений. Україна займає 0,3 відсотка від нього. Треба продавати інновації. Винахідники мають розраховувати на роялті. Зараз виїжджають за кордон із розробками. Отримують винагороду десь у Швейцарії чи США. Це має бути в нас. Буде революційне зростання", - переконаний Дубровський.

Повне інтерв'ю з Володимиром Дубровським читайте в журналі "Країна"

У червні більшість роботодавців пропонували заробітну плату у розмірі 9-12 тис. грн.

Найнижча зарплата, яку обіцяли компанії, - менше 6 тис. грн. Водночас були ті, хто готовий платити понад 30 тис. грн у місяць, свідчать дані "Прозора Робота".

Більшість кандидатів погоджувалися працювати за зарплату у межах 8-13 тис. грн. При цьому розмір середньої зарплати у червні по країні становив 12 тис. грн.

Володимир Дубровський: Фото: Тарас Подолян

Зараз ви читаєте новину «Держава не може забезпечити ліками онкохворих, але субсидіює підприємства. Це аморально – економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути