вівторок, 22 січня 2019 14:13

Чому Україні невигідні умови контракту на транзит російського газу

Чому Україні невигідні умови контракту на транзит російського газу
Після завершення транзитного контракту у 2019 році Росія планує максимально скоротити транзит газу через територію України. Фото: capital.ua

Україна не згодна продовжувати контракт на транзит газу з російським Газпромом. У документі відсутні будь-які гарантії за обсягом транзиту.

"У чому проблема з продовженням діючого контракту? Крім його невідповідності європейським правилам, він не містить жодних гарантій щодо обсягу транзиту", - написав у Facebook виконавчий директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко.

Він наголосив, що Газпром може знизити обсяги транзиту газу до нуля, коли Росія завершить будівництво газопроводу "Північний потік-2".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Договір про транзит газу через Україну: в Росії назвали умови

21 січня у Брюселлі відбувся другий раунд газових переговорів між Україною, Росією та ЄС. На ньому Єврокомісія представила власну позицію щодо порядку та умов транзиту російського газу територією України після 2019 року. Тоді завершується дія нинішнього транзитного контракту.

Зокрема, віце-президента Єврокомісії Марош Шефчович наголосив на основних параметрах майбутньої транзитної угоди - тривалість, обсяг і тарифи.

"Північний потік-2" – другий газопровід, який повинен зв'язати Росію з Німеччиною по дну Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу складе 55 млрд м3 газу на рік. Вартість проекту – €9,5 млрд. Його навпіл фінансують російський Газпром і 5 європейських компаній."Північний потік-2" введуть в експлуатацію до кінця 2019-го.

Влада України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважає "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи. Проти його будівництва також виступають США. 11 грудня стало відомо, що у Конгресі США прийняли резолюцію проти "Північного потоку-2". 12 грудня Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій критикує будівництво газопроводу.

Зараз ви читаєте новину «Чому Україні невигідні умови контракту на транзит російського газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути