четвер, 27 грудня 2018 10:01

Північний потік-2 має негативні наслідки для України - експерт

  "Північний потік-2" буде добудований і для України це матиме цілий ряд негативних наслідків", - експерт. Фото: NORD STREAM 2.COM
"Північний потік-2" буде добудований і для України це матиме цілий ряд негативних наслідків", - експерт. Фото: NORD STREAM 2.COM

Німеччині буде непросто відмовитися від будівництва "Північного потоку-2" і зруйнувати партнерські відносини з Москвою, а Києву доведеться визначатися зі своїми ключовими іноземними партнерами. Для Німеччини дуже важливо збереження економічного співробітництва з РФ, яка купує її товари.

"Німеччина виробляє набагато більше, ніж може сама споживати, і їй треба десь це продавати. Країна виробляє надзвичайно якісний і дорогий продукт, не всі можуть купити його. У Росії гроші є, тому для Німеччини вона - ключовий партнер", - пише на "Главреді" дипломат і глава фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко.

За його словами, "Північний потік-2" буде добудований і для України це матиме цілу низку негативних наслідків.

Німці змушені не тільки вводити санкції проти Росії, але і страждати від американських санкцій через Росію та через інтереси України. Це буде створювати для України у найближчій час дуже серйозні проблеми з Німеччиною.

"Києву необхідно визначитися з вибором партнерів, оскільки Україна підтримує як санкції США проти Німеччини через будівництво газопроводу, так і санкції Європи, введені проти РФ", - додає експерт.

Богдан Яременко додає, що Україна закликає Німеччину та Євросоюз застосувати санкції проти Росії через її дії в Азовському і Чорному морях, але водночас радіє санкціям США проти Німеччини. Але так не буде і потім доведеться вибирати між партнерами та їхніми інтересами. Це дуже непростий вибір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр економіки Німеччини підтримує Північний потік-2

"Північний потік – 2" – другий газопровід, який повинен зв'язати Росію з Німеччиною по дну Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу складе 55 млрд м3 газу в рік. Вартість проекту – €9,5 млрд, його навпіл фінансують російський "Газпром" і 5 європейських компаній."Північний потік – 2" введуть в експлуатацію до кінця 2019-го.

Влада України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважає "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи. Проти його будівництва також виступають США. 11 грудня стало відомо, що у Конгресі США прийняли резолюцію проти "Північного потоку – 2". 12 грудня Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій критикує будівництво газопроводу.

Зараз ви читаєте новину «Північний потік-2 має негативні наслідки для України - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути