пʼятниця, 07 вересня 2018 10:50

Чому українці не вірять у зростання економіки

Чому українці не вірять у зростання економіки
Індекс споживчих настроїв українців зменшився не лише через девальвацію гривні, але і через анонсоване підвищення цін на газ. Фото: НВ Бизнес - Новое Время

Споживчі настрої українців у липні погіршилися до 61,8 пунктів. До цього вони покращувалися 3 місяці поспіль. У червні становили 65,6 пунктів.

Головним чином у липні зменшився індекс поточного матеріального становища та доцільність великих покупок. Перший впав на 3,2 пунктів. Українці все менше вірять в економічний розвиток країни протягом 1 чи 5 років. Сумніваються, що їхній матеріальний стан покращиться, пише Сегодня.

"Поточні процеси не дають підстави говорити про перспективи помітних позитивних зрушень в економіці країни. Істотних змін не відбувається у доходах населення, заборгованості по зарплаті, оплаті житлово-комунальних послуг. Одночасно зростає як інфляція, так і девальвація гривні", - каже Василь Юрчишин, директор економічних програм аналітичного Центру ім. Разумкова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Долар по 30 гривень - це оптимістичний прогноз" - фінансовий експерт

Індекс споживчих настроїв українців зменшився не лише через девальвацію гривні, але і через анонсоване підвищення цін на газ.

"Українці розуміють, що доведеться робити більше обов'язкових платежів. Тому менше споживати інших товарів. Поки триватиме девальвація гривні, споживчі настрої українців не зможуть покращитися. Коли підвищать ціни на газ для населення, індекс споживчих настроїв знизиться ще", - говорить економіст Андрій Новак.

В Україні у липні поточного року до 8,9% у річному вимірі сповільнилась інфляція. Ціни зростали повільніше через розширення внутрішньої та імпортної пропозиції продовольчих товарів. На цінах на непродовольчі товари позначалося зміцнення курсу гривні в першому півріччі. Однак базова інфляція в Україні залишається на високому рівні - 8,8%.

Зараз ви читаєте новину «Чому українці не вірять у зростання економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути