четвер, 06 вересня 2018 10:48

"Долар по 30 гривень - це оптимістичний прогноз" - фінансовий експерт

"Долар по 30 гривень - це оптимістичний прогноз" - фінансовий експерт
В Україні найближчі роки потрібно встановити політику плаваючого курсу по курсовому коридору. Фото: Новини Закарпаття

Останні роки національна валюта традиційно девальвувала восени. Однак навесні та літом повертала втрачені позиції. Цього року маємо протилежну ситуацію - гривня почала знецінюватися з середини літа. Тому цієї осені девальвуватиме з низьких позицій, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

Сьогодні курс фактично становить 28,50 грн за дол. До зими долар подорожчає ще на 1-2 грн.

"Долар по 30 грн - це оптимістичний прогноз. Якщо не вдасться зберегти на сьогоднішньому рівні зовнішні ціни на товари українського сировинного експорту і продовжити співпрацю з МВФ, долар коштуватиме значно дорожче", - наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали тих, кому вигідна девальвація гривні

За його словами, Україні не підходить ні політика фіксованого курсу, ні плаваючого ринкового курсу. Найближчі 2-3 роки потрібно перейти на політику плаваючого курсу за курсовомим коридором від 26 до 28 грн. Це дасть позитивний результат.

"Інакше до кінця року стрімко зросте інфляція. Собівартість української продукції на 10-40% складають енергетичні та транспортні витрати. Ціни на енергоресурси на зовнішніх ринках вже знаходяться на високому рівні. До кінця року можуть зрости ще. Щоб компенсувати подорожчання, гривню потрібно зміцнити мінімум на 5%. Сьогодні вона девальвує", - підсумував Олексій Кущ.

Національний банк України на 6 вересня встановив курс долара на рівні 28,41 грн. Це на 8 коп. менше, ніж було вчора. Євро подешевшав на 4 коп. Коштує 32,90 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Долар по 30 гривень - це оптимістичний прогноз" - фінансовий експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути