понеділок, 18 листопада 2013 18:00

Чому іноземні банки тікають з України?

Чому іноземні банки тікають з України?
Фото: slon.ru

З початку 2013 року з України пішло вже шість банків з іноземними капіталом. Нещодавно Raiffeisen Bank International повідомив про плани з продажу своєї "дочки" - Райффайзен Банку Аваль. За розмірами активів він був п'ятим в Україні.

Спеціаліст департаменту інвестиційного банкінгу Pro Capital Investment Ігор Лизогуб в інтерв'ю Gazeta.ua розповів про причини відмови західних інвесторів брати участь в українському банківському бізнесі.

- Основні причини можна поділити на дві групи. Перша - внутрішня українська - це відсутність очікувань зростання банківської системи, очікування девальвації національної валюти та відсутність росту економіки. Друга причина - внутрішні проблеми материнських банків: з 2014 року починається новий етап впровадження рекомендацій Базельського комітету по банківському нагляду. Згідно з новими вимогами, потреба в капіталі західних банків збільшитися, а резерви під ризикові активи зростуть. Україна належить до країн з низьким суверенним рейтингом, тому сам факт наявності дочірнього банку в Україні може викликати потребу в додатковому капіталі.

- Раніше Ви говорили, що Аваль має сильні ринкові позиції і навряд чи захоче продаватися за тими цінами, які пропонують за його активи. Що змінилось?

- Якщо ми подивимося на останні угоди по продажу українських банків, то можемо побачити, що ціни почали зростати. Влітку 2012-го SEB Bank був проданий, за різним оцінкам, за 20-30 мільйонів доларів (0,3-0,4 капіталу), Erste Bank - за 83 мільйони доларів (0,39 капіталу), навесні 2013-го - Swedbank за 175 мільйонів доларів (0,44 капіталу). Astra bank був проданий влітку 2013-го, виходячи з оцінки, близько 0,8 капіталу, що майже вдвічі дорожче ніж вартість продажу Swedbank. Одна з останніх угод, яка зараз завершується, – продаж Platinum Bank, оцінена у розмірі близько 1,3-1,5 капіталу, що втричі дорожче, ніж вартість продажу Swedbank. Варто зазначити, що перелік банків, які були згодні вийти з України за будь-яку ціну, вже вичерпався, тому ми вважаємо, що потенційний продаж Авалю буде відбуватися по значно вищій оцінці, ніж виходи до весни поточного року.

- Які ще банки можуть піти з українського ринку?

- Останнім часом були озвучені бажання щодо продажу активів Универсал Банку (Eurobank EFG) та Укрсоцбанку (Unicredit Group). Оцінки банків почали зростати, тому не виключено, що коло потенційних продавців розширитися.

- Хто їх потенційний покупець?

- Серед потенційних покупців: російські державні банки, Альфа банк, Дельта банк та СКМ. Можливі і виключення, як відбулося з Platinum Bank, коли покупцем став фінансовий інвестор.

- Які наслідки таких продажів?

- Вихід іноземних банків зменшує конкуренцію на банківському ринку, в результаті чого можливе зниження рівня якості послуг. Хоча є і позитивні наслідки - український банківський сектор стає більш концентрованим і. Менш ефективні власники йдуть, а залишаються ті, хто вміють і хочуть працювати на національному банківському ринку.

Зараз ви читаєте новину «Чому іноземні банки тікають з України?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути