Ексклюзиви
середа, 05 жовтня 2011 10:22

Чергові мита від Мінекономіки завдадуть Україні збитків на $ 3,8 мільярда - експерт

Чергові мита від Мінекономіки завдадуть Україні збитків на $ 3,8 мільярда - експерт

Введення запропонованого Міністерством економічного розвитку і торгівлі мита на експорт соняшникової олії в розмірі 10%, але не менше EUR84 за тонну, зробить невигідним виробництво цієї продукції і призведе до закриття більшості підприємств галузі, звільненню 30 тис. співробітників і збитків держави в сумі 3,8 млрд грн.

Про це заявив генеральний директор асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук під час "круглого столу" в Українському союзі підприємців і виробників в Києві у вівторок.

"Обсяг виробництва знизиться з 3 мільйонів тонн до 1,6 мільйона експорту - з 2,65 мільйона тонн до 1,1 мільйона тонн: виходячи з цього потрібно робити розрахунки", - сказав він.

За словами голови асоціації, внаслідок паніки на ринку, викликаної очікуваннями введення експортного мита експортна ціна на соняшникову олію протягом місяця знизилася на $ 300 і становить $ 1,1 тис. за тонну, а найближчим часом може впасти до $ 1 тис. за тонну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єр розповів, що він запасливий, тому мита на зерно не скасує

Капшук висловив подив з приводу наміру держави обкладати експортними митами, серед іншого, і рафінованц дезодорованц олію, зазначивши, що в більшості країн світу витрати на створення виробництва по додатковій переробці продукту, навпаки, всіляко стимулюються.

За даними глави "Укроліяпрома", за останні три роки виробники соняшникової олії побудували п'ять заводів, тим самим створивши 10 тис. робочих місць.

Коментуючи внесений депутатами альтернативний законопроект, яким експортне мито пропонується на рівні до EUR5 за тонну, гендиректор "Укроліяпром" назвав його "розумним компромісом".

Нагадаємо, з 1 липня до 1 січня 2012 року Україна ввела мита на експорт пшениці (9%, але не менше EUR17 за тонну), кукурудзи (12%, але не менше EUR20 за тонну) і ячменю (14%, але не менше EUR23 за тонну).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закритий митами український "автомобільний концтабір" нікого не цікавить

Крім того, Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) розробило законопроект про введення мит на експорт соняшникової олії - 10%, але не менше EUR84 за тонну, соєвих бобів - 12%, але не менше EUR33 за тонну і ріпаку - 9%, але Проте EUR15 за тонну.МЕРТ також пропонує продовжити дію мит на експорт зерна на весь 2102.

У свою чергу група депутатів, у тому числі глава парламентського аграрного комітету Григорій Калетник виступив з ініціативою знизити експортні мита та встановити вивізне мито на пшеницю, ячмінь, кукурудзу та ріпак - 3%, але не більше EUR2 за тонну, і на соняшникову олію - 3%, але не більше EUR5 за тонну.

Зараз ви читаєте новину «Чергові мита від Мінекономіки завдадуть Україні збитків на $ 3,8 мільярда - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути