четвер, 15 вересня 2011 20:39

Українська влада зробила подарунок Росії, ввівши експортні мита на зерно - експерт

Українська влада зробила подарунок Росії, ввівши експортні мита на зерно - експерт

Україна поступилася місцем Російській Федерації на світовому ринку зерна через запровадження експортних мит на зернові.

Таку думку висловив генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа в ефірі Першого ділового каналу.

"Своїми діями в цьому році українська влада, парламент, які запропонували експортні мита, вони зробили Росії дуже великий подарунок. По суті, українські селяни не поспішають продавати зерно. За таких умов продають лише через безвихідь ті, кому нема що робити. Решта продають ріпак або будуть продавати соняшник, але не зерно, тому що на ньому багато не заробиш", - сказав він.

За його словами, українським аграріям все ж доведеться продавати зерно.

Читайте також: Україна втратить 6 мільярдів через мита на експорт зерна - аграрії

"Питання не в тому, що треба гасити кредити банків, а у тому що необхідно фінансувати наступний цикл польових робіт. Від того, які доходи отримають аграрії зараз, значною мірою залежить і їхня позиція щодо площ озимих і ярих зернових культур, але більшою мірою це впливатиме на застосування технологій. Залишати площі без обробітку зараз дороге задоволення", - зазначив експерт.

Лапа також підкреслив, що галузь нині працює не на те, щоб заробляти прибутки і вкладати їх у розвиток виробництва, а на наповнення бюджету.

"Ясно, що така ситуація навряд чи може сподобатися інвесторам. Якщо така політика буде продовжена, то капіталізація може просідати й надалі. Це не просто зменшення грошей у чиїйсь кишені. Від капіталізації розраховуються кредитні ліміти і багато чого іншого. Якщо капіталізація падає, це означає, що залучення фінансів в АПК значно знижується, це рубає перспективи галузі на роки уперед", - наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «Українська влада зробила подарунок Росії, ввівши експортні мита на зерно - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути