четвер, 28 грудня 2017 16:10

Ціна вугілля в ОРЦ відповідає ринковій кон'юнктурі - експерт Центру Разумкова

Ціна вугілля в ОРЦ відповідає ринковій кон'юнктурі - експерт Центру Разумкова
Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, що українська енергетика повинна рухатися в бік ринкового ціноутворення на енергоносії. Фото: Podrobnosti.ua

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, що перегляд ОРЦ (оптової ринкової ціни електроенергії) дозволить забезпечити українську енергетику вугіллям. Про це він заявив сьогодні на засіданні НКРЕКП.

"На мій погляд, ціна на вугілля, яка закладена при формуванні ОРЦ, відповідає ринковій кон'юнктурі", - заявив Володимир Омельченко.

В той же час експерт наголосив, що методологія "Роттердам+", згідно з якою розраховувались ціна вугілля в ОРЦ, має бути обговорена в експертному середовищі.

"Я вважаю, що, для того щоб в кінці кінців вирішити це методологічне питання, потрібно зібрати групу українських та міжнародних експертів і прийти до якогось загального консенсусу. І поставити на цьому крапку. І перестати весь час зациклюватися на одному й тому ж", - заявив він.

Володимир Омельченко вважає, що українська енергетика має рухатись в бік ринкового ціноутворення на енергоносії.

"Методологія, яка запропонована ("Роттердам+"), є не ідеальною, але в той же час, в принципі, потрібно переходити на ринкове ціноутворення. Дана методологія формування ОРЦ наближена до цього", - зазначив він.

Як повідомлялось, сьогодні НКРЕКП затвердила оптову ринкову ціну електроенергії (ОРЦ) на 2018 рік на рівні 1561,99 грн/МВт·год. При цьому тариф для Укргідроенерго зріс на 20%, для вугільних ТЕС та відновлювальної енергетики - на 16%, для Енергоатому - на 15%, для ТЕЦ - на 14%.

Індикативна ціна енергетичного вугілля, яка визначена за формулою "Роттердам+" становитиме 90,5 дол/тонна. Це дещо нижче від існуючих котирувань в вугільному порті Роттердама, та контрактів на постачання вугілля з США та Південно-Африканської Республіки.

Голова НКРЕКП Дмитро Вовк в ході засідання підкреслив, що тарифи на електроенергію в Україні залишаться найнижчими в Європі.

Зараз ви читаєте новину «Ціна вугілля в ОРЦ відповідає ринковій кон'юнктурі - експерт Центру Разумкова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути