Ексклюзиви
середа, 13 липня 2011 12:58

Борги Італії загрожують світу новою кризою

Борги Італії загрожують світу новою кризою

Інвестори засумнівалися в кредитоспроможності Італії, держборг якої на кінець 2010 року становив 119% ВВП.

12 липня прибутковість італійських 10-річних держоблігацій зросла на 33 базисних пункту - до максимальних з 1997 року 6,02% (критичним вважається рівень 7%, коли ринок приватного капіталу закривається для суверенного позичальника), пишуть "Ведомости".

Подальше погіршення ситуації загрожує паралізувати відновлення світової економіки і привести до нового витка кризи, попередили аналітики Bank of America Merrill Lynch.

"Італія, третій за величиною ринок держоблігацій в світі після Японії та США, може представляти системну небезпеку. Її проблеми із залученням капіталу, а тим більше криза держборгу будуть мати наслідки, які поширюються далеко за межі єврозони", - йдеться в їх доповіді.

Економіка Італії ледве зростає, і на ринках бояться, що збільшення витрат на обслуговування боргу зведе нанівець вигоди від первинного профіциту бюджету, зазначає Річард Макірі з Rabobank International.

Під вогнем опинилися й італійські банки. 24 червня агентство Moody's змінило прогноз рейтингу 13 середніх банків на "негативний" і попередило про можливість зниження рейтингу ще 16. Тижнем раніше агентство поставило рейтинг Італії, борги якої складають 1,8 трлн доларів, на перегляд у бік можливого зниження.

Акції найбільших банків - Unicredit і Intesa - у понеділок падали на 6,3 і 7,7% відповідно (а з 1 липня падіння виходило більш ніж на 20%). 12 липня акції відіграли 3-6%.
Уряд Італії та опозиція обговорювали напередодні прийняття трирічного плану з посилення бюджетної політики на 40 млрд євро.

Як запевняють аналітики Credit Suisse, підстав для паніки поки немає. Чистий зовнішній борг Італії - лише 21% ВВП проти 80-110% в інших периферійних країн, первинний профіцит бюджету - 0,2% ВВП, італійські банки взяли в ЄЦБ кредити лише на 41 млрд євро (2,5% ВВП проти 45% у Греції).

Зараз ви читаєте новину «Борги Італії загрожують світу новою кризою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути