Ексклюзиви
вівторок, 24 травня 2011 10:14

"Азовсталь" припиняє виробництво сталі на мартенах

"Азовсталь" припиняє виробництво сталі на мартенах

На металургійному комбінаті "Азовсталь" 25 травня буде повністю виведено з експлуатації мартенівське виробництво.

Компанія закриває цех з восьми мартенівських печей загальною потужністю близько 2 млн т на рік, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Метінвест танцює від печі" з посиланням на прес-службу групи "Метінвест".

Від цього моменту сталь буде виплавлятися на двох конвертерах потужністю 6 млн т на рік. Крім "Азовсталі", в "Метінвесті" також планують відмовитися від виробництва мартенівської сталі на Маріупольському металургійному комбінаті ім. Ілліча протягом 5 років.

Про бажання відмовитися від мартенів заявили також на меткомбінаті "Запоріжсталь" і в групі "Донецьксталь".

На думку експертів, це важливий крок для всього українського гірничо-металургійного комплексу, оскільки відмова від застарілих технологій зміцнить конкурентоспроможність українського металу на зовнішніх ринках.

Основна причина відмови від мартенів на користь конвертерів - більш низька собівартість виробництва сталі, а також більш висока її якість, зазначив аналітик ІК Dragon Capital Олександр Макаров.

"На" Азовсталі "споживання природного газу на тонну мартенівської сталі становить приблизно 100 кубометрів, а при конвертерної виплавки - близько 5 кубометрів на тонну", - сказав аналітик ІК Alfa Capital Олег Юзефович.

Крім того, за його словами, в мартенівському виробництві використовується практично удвічі більше металобрухту, який, на відміну від чавуну, компанія закуповує на стороні: на тонну мартенівської сталі витрачається близько 400 кг проти 200-220 кг на тонну конвертерної сталі.

"Тільки за рахунок цих двох статей "Метінвест" може заощадити близько $ 100 млн на рік", - підрахував Юзефович.

Зараз ви читаєте новину «"Азовсталь" припиняє виробництво сталі на мартенах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути