середа, 20 лютого 2019 17:45

Як відомий банк дурив вкладників

Як відомий банк дурив вкладників
Перед введення тимчасової адміністрації з банку вивели заставне майно балансовою вартістю 2,6 млрд грн. Фото: Економічна правда

Оціночна вартість активів банку "Михайлівський" майже у 37 разів менша, ніж вказана у бухгалтерській звітності.

"Активи банку "на папері" коштували 5,114 мільярдів гривень. Їх ринкова вартість, як було встановлено після введення тимчасової адміністрації, ледь перевищувала 138,6 мільйонів гривень", - заявила заступник директора-розпорядника Фонду гарантування Наталія Рудуха, передає ФГВФО.

Нацбанк звернув увагу на "Михайлівський" через необґрунтовано високі відсоткові ставки за депозитами. Вкладникам пропонували зберігати гроші під 37%. Тому у грудні 2015-го фінустанову віднесли до категорії проблемних. 23 травня 2016 року регулятор визнав банк неплатоспроможним.

Після введення тимчасової адміністрації виявилося, що відсотки по депозитах погашалися шляхом залучення нових депозитів. Грошей на повернення вкладів у банку не було.

Крім того, частина клієнтів вносили гроші на користь фінансових компаній. Банк виступав тільки посередником. За кілька місяців до початку виведення з ринку банк взагалі вилучили з договорів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція оголосила в розшук членів правління банку "Михайлівський"

"Частина договору, що містить ці дані, була надрукована дуже дрібним шрифтом. З 1,4 мільярдів гривень таких псевдодепозитів вкладникам повернули близько 800 мільйонів гривень тільки після внесення відповідних змін до законодавства", - наголосила Наталія Рудуха.

Перед введення тимчасової адміністрації з банку вивели заставне майно балансовою вартістю 2,6 млрд грн. Для цього кільком компаніям видали кредити без застави на 1,2 млрд грн. Частину позик погасили цінними паперами компаній-кредиторів, які мали ознаки фіктивності.

З 23 лютого 2018 року Фонд гарантування виплачує кошти клієнтам банків-банкрутів через автоматизовану систему. Відшкодування здійснюють банки-агенти. Це відділення Приватбанку, Ощадбанку, Правекс-Банку, Альфа-Банку, Укргазбанку, Таксобанку.

Клієнти, які вносили гроші на користь фінансових компаній, а не банку, не могли отримати відшкодування з Фонду гарантування вкладів. Це спричинило масштабні мітинги. Тоді прийняли закон "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". Його президент Петро Порошенко підписав 19 листопада 2016 року. За ним гроші як позика чи внесок до небанківського фінансового закладу прирівняли до депозиту.

Зараз ви читаєте новину «Як відомий банк дурив вкладників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути