пʼятниця, 25 вересня 2020 12:38

Ахметов і його підозрілі перекази: як один із найбільших банків допомагав здійснювати махінації

Ахметов і його підозрілі перекази: як один із найбільших банків допомагав здійснювати махінації
Банк Barclays мав занепокоєння, проте це не завадило йому переказувати гроші для компаній олігарха. Фото: unsplash

Один із найбільших банків світу Barclays переказував кошти олігарха Ріната Ахметова попри занепокоєння щодо їх походження. Компанії Ахметова у 2009-2016 роках були залучені в рух коштів на $2 млрд.

Такі дані з файлів FinCEN, у яких йдеться про підозрілі транзакції українських олігархів на $2 трлн, оприлюднила "Економічна правда".

Зазначено, що в жовтні 2014 року Barclays подав до FinCEN звіт про підозрілу активність, в якому йшлося про рух грошей до та з компаній Ахметова за останні 5 років. Там сказано, що у вересні 1999 року звіт МВС України визначив Ахметова як лідера "організованого злочинного синдикату".

Водночас у компанії Ахметова System Capital Management заявили, що звіт МВС уже було публічно визнано шахрайським. Також у компанії заперечили проблеми із законом.

Банк Barclays мав занепокоєння, проте це не завадило йому переказувати гроші для компаній олігарха. Крім цього, в жовтні 2014 року у звіті швейцарська філія Barclays вказала про блокування рахунків компаній System Capital та System Family Management Ltd - тоді йшлося, що банк припиняє з ними відносини.

"Проте рахунки залишалися відкритими та активними. Блокування, як виявилось, не було заморожуванням. Це означало, що працівники з питань відповідності вимогам повинні були підписувати транзакції", - підкреслюють розслідувачі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Deutsche Bank допоміг Коломойському відмити сотні мільйонів доларів Приватбанку

Уже в лютому 2015 року Barclays New York вказав, що в умовах поточного економічного та політичного клімату в Україні та РФ занепокоєний тим, що кошти, перераховані компаніями Ахметова, "можуть містити незаконну виручку".

Проте у червні та липні 2015 року швейцарський рахунок System Family Management надіслав або отримав майже $9 млн через банківські перекази.

І лише в липні 2015 року компанії System Family Management, System Capital Management та Metinvest International SA потрапили під "фільтр відхилення платежів" Barclays.

Водночас у SCM Ахметова заявили, що ні Ахметов, ні SCM ніколи не були звинувачені чи засуджені за злочин будь-якого виду будь-якими правоохоронними органами США, України чи будь-якої іншої юрисдикції.

У System Capital Management додали, що в листі від 11 травня 2015 року Barclays повідомив SCM, що банк вирішив припинити всі відносини, пов'язані з українськими клієнтами, і не посилався на жодні питання, що стосуються банківської діяльності Ахметова або SCM.

Колишній президент Віктор Янукович, брати Клюєви, олігархи Сергій Курченко, Дмитро Фірташ, Ігор Коломойський, Рінат Ахметов та Петро Порошенко потрапили до FinCEN Files, у яких містяться дані про підозрілі транзакції на суму близько $2 трлн.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов і його підозрілі перекази: як один із найбільших банків допомагав здійснювати махінації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути