Ексклюзиви
понеділок, 21 вересня 2020 15:31

Фірташ, Ахметов і Коломойський: хто і скільки "відмив" через світові банки

Фірташ, Ахметов і Коломойський: хто і скільки "відмив" через світові банки
Підозрілих транзакцій здійснили на суму близько $2 трлн. Фото: unsplash

Колишній президент Віктор Янукович, брати Клюєви, олігархи Сергій Курченко, Дмитро Фірташ, Ігор Коломойський, Рінат Ахметов та Петро Порошенко потрапили до FinCEN Files, у яких містяться дані про підозрілі транзакції на суму близько $2 трлн.

Більшість матеріалів FinCEN потрапили до журналістів BuzzFeed News і ICIJ, а від них - до групи журналістів-розслідувачів з різних країн. Загалом інформацію отримали 108 видань і новинних агенцій у 88 країнах світу.

"Обравши Україну на інтерактивній карті FinCEN Files, можна побачити 489 транзакцій, надісланих і отриманих через українські рахунки на загальну суму $500 млн", - пише журналістка-розслідувачка Тетяна Козирєва в колонці для "УП".

Серед банків, через які пройшли підозрілі фінансові операції: Приватбанк, який був у власності Ігоря Коломойського, збанкрутілий Надра банк Дмитра Фірташа, Перший міжнародний банк Ріната Ахметова.

Зазначається, що український олігарх Дмитро Фірташ та підконтрольні йому компанії просунули мільярди доларів через світову фінансову систему, великі американські та британські банки.

Перші підозрілі операції Фірташа, які потрапили до FinCEN Files, датовані ще 2003 роком.

"2017 року JPMorgan Chase прозвітував FinCEN про $230 млн підозрілих транзакцій компанії Андрія Клюєва NoviRex Sales LLP. Саме NoviRex оплачувала політичні консультації для Партії регіонів від Пола Манафорта, колишнього керівника президентської кампанії Дональда Трампа в США", - додала Козирєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коломойський і Боголюбов купували елітну нерухомість на кошти ПриватБанку - Слідство Інфо

За її словами, файли FinCEN також містять звіт представників правоохоронних органів України, де детально описана мережа офшорних компаній, пов'язаних з бізнес-операціями Клюєва, які розслідуються за підозрою у відмиванні та розкраданні бюджетних коштів.

Зокрема йдеться про придбання сім'єю Клюєвих президентської садиби "Межигір'я", де проживав Янукович.

Крім цього, з 2012 по 2017 рік Bank of New York Mellon звернув увагу правоохоронних органів США на $263 млн підозрілих транзакцій компаній, підконтрольних Ігорю Коломойському.

Зокрема йдеться про британську компанію Claresholm Marketing Ltd, яка посідала центральне місце в схемі відмивання грошей Коломойського із Приватбанку протягом 2006-2016 років.

Низка найбільших банків світу дозволяли клієнтам "відмивати" гроші. Серед них: HSBC, Barclays Bank, JP Morgan Chase, Deutsche Bank. Дані про це містяться у пакеті файлів FinCEN - мережі з боротьби з фінансовими злочинами при Міністерстві фінансів США.

Зараз ви читаєте новину «Фірташ, Ахметов і Коломойський: хто і скільки "відмив" через світові банки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути