середа, 11 серпня 2021 20:23

Зеленський позбувся ілюзій, що з Путіним можна домовитися - політолог

Зеленський позбувся ілюзій, що з Путіним можна домовитися - політолог
Олег Саакян: "Зеленський пережив крах ілюзій і розчарування щодо можливості домовитися з Путіним". Фото: Тарас Подолян

Президент Володимир Зеленський назавжди розпрощався з ілюзіями, що конфлікт з Росією можна залагодити через домовленості. Він чітко дав зрозуміти, що односторонні кроки з боку України закінчилися.

Про це Gazeta.ua розповів політолог Олег Саакян.

"Сьогоднішній контекст дає змогу Зеленському висловити свою позицію, не надто добираючи слова, — говорить він про нещодавнє інтерв'ю, в якому президент порадив тим, хто вважає себе росіянами, виїздити з України. — Окремі елементи звучали й раніше, але одна справа — передвиборча кампанія, а зовсім інша — президент, що має реальну владу. Я б не сказав, що його твердження аж надто радикальне. Йдеться не про всю Україну, а лише про окуповані території, про те, що людям, які відчувають себе росіянами, важливо вже зараз інтегруватися в російське суспільство. Бо окуповані території ніколи не стануть Росією. Повернення цих територій — доконаний факт".

Зеленський пережив крах ілюзій і розчарування щодо можливості домовитися з Путіним, стверджує політолог.

"Він вважав, що погана попередня влада не могла домовитись із лідером РФ, а от він, як той, хто не має за собою шлейфу радикальності, зможе досягти домовленостей. Образ Зеленського не ніс загрози для Росії. Але через купу набитих гуль до нього прийшло усвідомлення, що поведінка Росії щодо України пов'язана не з особистостями при владі, а з шовіністично-загарбницькими амбіціями РФ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меркель вимагає особливий статус для Донбасу

На думку Саакяна, дуже позитивним є той факт, що президент розпрощався з ілюзіями. Очевидно, що так само з ними розпрощається і його електорат.

Під час зустрічі із Зеленським канцлер Німеччина ангела Меркель сказала, що Україна має ввести формулу Штайнмаєра у своє законодавство й провести вибори на окупованих територіях. Це не несе Україні великої загрози, вважає політолог.

"Приємного у ній, звісно, мало. Це прийняття порядку, коли безпека прив'язана до політичної складової, а не навпаки. Але якщо іти шляхом імплементації Мінська в російському варіанті, тоді формула Штайнмаєра нічого не вирішує. Для нас це буде катастрофа — з нею чи без неї. Якщо ж реалізовувати Мінськ не в російській інтерпретації, то ця формула є зовсім незначущим елементом. Ще буде багато інших формул. Тож Зеленський швидше за все її не імплементує, бо суспільство цього не сприйме. З іншого боку — в цьому ж інтерв'ю Зеленський каже, що односторонні кроки з боку України закінчилися. Тепер 90 відсотків залежить від Путіна та його рішень", — підсумовує Олег Саакян.

МЗС Німеччини закликала Україну імплементувати у своє законодавство формулу Штайнмаєра.

Формула Штайнмаєра — це план дій для запровадження Мінських угод на окупованій частині Донбасу.

Його розробив у 2015 році Франк-Вальтер Штайнмаєр – міністр закордонних справ Німеччини у 2013-2017 рр. Він був членом 4-сторонньої контактної групи "нормандського формату" за участю Німеччини, Франції, України та Росії.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський позбувся ілюзій, що з Путіним можна домовитися - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути