четвер, 15 липня 2021 09:31

Меркель вимагає особливий статус для Донбасу

12 липня в Берліні президент України 43‑річний Володимир Зеленський зустрівся з канцлером Німеччини Анґелою Меркель, 66 років. Лідери спілкувалися віч-на-віч близько 20 хв.

Зеленський намагався переконати, що завершення будівництва газогону "Північний потік-2" з Росії до Німеччини в обхід України є питанням безпеки, а не економіки. Наголосив, що проблему газопроводу слід розглядати в "нормандському форматі" — під час перемовин лідерів України, Німеччини, Франції та Росії. Меркель зазначила, що енергетична безпека не належить до рамок "нормандського формату" й Мінських домовленостей. Але це питання можуть обговорювати на такій зустрічі.

— Для нас Україна залишається транзитером газу навіть після завершення будівництва "Північного потоку-2", — каже Меркель після перемовин. — Не вистачає прогресу щодо Мінських домовленостей. Потрібна імплементація "формули Штайнмаєра" (проведення місцевих виборів під наглядом Організації з безпеки і співробітництва в Європі, надання особливого статусу окремим територіям Донбасу без українського контролю над кордоном із Росією. — ГПУ) в українське законодавство. Ми хочемо, щоб у цих регіонах провели голосування.

Домовилися, що Україна отримає від Німеччини 1,5 млн доз вакцини від коронавірусу.

Автор: ФОТО: REUTERS
  Президент України Володимир Зеленський і канцлер Німеччини Анґела Меркель вийшли до журналістів перед переговорами. 12 липня 2021 року, Берлін, Німеччина
Президент України Володимир Зеленський і канцлер Німеччини Анґела Меркель вийшли до журналістів перед переговорами. 12 липня 2021 року, Берлін, Німеччина

Також український президент зустрівся з найімовірнішим наступником Меркель — кандидатом на посаду канцлера Арміном ­Лашетом. 26 вересня в Німеччині відбудуться парламентські вибори. Перші з 2005 року, на яких Християнсько-демократичний союз не очолюватиме Меркель.

— Для України ключові питання залишилися невирішеними. Жодного поступу щодо "Північного потоку-2" та повернення українських територій, — говорить політолог Олег Саакян, 25 років.

— Суперечливі заяви ­Меркель щодо "формули Штайнмаєра" не нові. Враховуючи передвиборчу атмосферу в Німеччині й тісні економічні зв'язки з РФ, зараз явно не час для зміни позиції.

Ми можемо прийняти "формулу Штайнмаєра" та провести вибори, коли на окупованих територіях буде безпечно. Для цього потрібно ще багато формул, які встановлювали б порядок голосування, можливість агітації, безпеку представників політичних сил і фінансування виборів. Але Росія не збирається відмовлятися від загарбницьких зазіхань. Є два сценарії. РФ відмовляється від агресії. Тоді треба ухвалити ще чимало рішень. Або Україна капітулює — і буде цілком інший сценарій. Для перемовин "формула Штайн­маєра" має вагу. Але для реального завершення війни вона нікчемна.

Меркель прагне підтримати партнерство з Україною, не втративши його з Росією. Заява Зеленського щодо компенсації (вимагає повернення окупованих територій за добудову "Північного потоку-2". — ГПУ) — непогана стратегія. Це виглядає фантастично. Але корисно для обговорення безпеки в Україні та Європі. Вимоги треба підкріпити діями на міжнародній арені.

З можливим приходом на посаду канцлера Арміна Лашета не відбудеться різкого повороту Німеччини в бік Росії. Але й посилення підтримки України також.

Зараз ви читаєте новину «Меркель вимагає особливий статус для Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути