четвер, 02 грудня 2021 15:22

Верховна Рада продовжила особливий статус Донбасу

Верховна Рада продовжила особливий статус Донбасу
Законопроєкт дозволить створити додаткові часові можливості для реалізації законодавчих умов, спрямованих на мирне врегулювання в окремих районах ОРДЛО. Фото: Reuters

Верховна Рада продовжила ще на рік закон про особливий порядок місцевого самоврядування на окупованих територіях Донбасу.

Таке рішення 2 грудня ухвалили на засіданні парламенту, його підтримали 317 нардепів.

"Законопроєкт дозволить створити додаткові часові можливості для реалізації законодавчих умов, спрямованих на мирне врегулювання в окремих районах ОРДЛО на основі принципів та норм міжнародного права та Статуту ООН", - йдеться у пояснювальній записці.

Україна законом про особливий статус гарантує недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної та адміністративної відповідальності, а також покарання осіб – учасників подій на території Донецької та Луганської областей.

Також гарантується вільне використання, вивчення та підтримка російської мови у суспільному та приватному житті. Органи місцевого самоврядування в ОРДЛО повинні сприяти використанню російської мови у сфері освіти, ЗМІ, судочинстві, економічній та соціальній діяльності тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Венеційка" пропонує змінити законопроєкт про перехідний період щодо Донбасу й Криму

У грудні 2019-го президент Володимир Зеленський підписав закон про особливий статус Донбасу. У грудні 2020-го Рада продовжила його ще на рік - термін дії особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей закінчувався 31 грудня 2021 року.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада продовжила особливий статус Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути