вівторок, 19 жовтня 2021 13:23

"Венеційка" пропонує змінити законопроєкт про перехідний період щодо Донбасу й Криму

"Венеційка" пропонує змінити законопроєкт про перехідний період щодо Донбасу й Криму
"Венеціка" також надала низку рекомендацій щодо удосконалення окремих положень законопроєкту. Фото: Reuters

Венеціанська комісія у висновку щодо законопроєкту "Про засади державної політики перехідного періоду" на Донбасі та в Криму пропонує внести у документ низку змін.

Документ загальний і розмитий, а виконання закону залежатиме від імплементованих актів, йдеться у висновку комісії, передає "Європейська правда". Скасування низки нормативно-правових актів, як це передбачено чинним проєктом закону, створить у країні правовий вакуум.

"Проєкт закону значною мірою заснований на принципах міжнародного права, але такі значення як "перехідний період" у ньому мають більш вузьке поняття, ніж у міжнародному праві. Україна не може змінити базові положення міжнародного права з питань збройних конфліктів. Такі положення слід або прибрати з проєкту, або чітко зазначити, що вони відображають лише українське прочитання міжнародного права", — йдеться у документі.

"Венеціка" також надала низку рекомендацій щодо удосконалення окремих положень законопроєкту, з яких виділила п'ять найважливіших блоків.

Комісія пропонує привести у відповідність із міжнародним правом положення про відповідальність за кримінальні злочини під час окупації та переглянути диференційоване ставлення до різних категорій злочинців. Закон повинен стосуватися всіх злочинів під час окупації, а не лише здійснених певними субʼєктами конфлікту.

Також пропонується звузити й уточнити положення про люстрацію відповідно до міжнародних стандартів.

Пропонується чітко сформулювати положення конвалідації документів, виданих окупантами, і переглянути обмежувальний підхід у визнанні сертифікатів, ступенів і звань, виданих на окупованих територіях.

Комісія також рекомендує відобразити в законопроєкті особливий конституційний статус АР Крим і Севастополя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Венеціанська комісія "провалить" законопроєкт про столицю від "Слуги народу" - Голобуцький

У серпні Кабінет міністрів подав до Верховної Ради законопроєкт "Про засади державної політики перехідного періоду". У ньому йдеться про те, що на окупованих територіях не може бути жодних виборів.

Зараз ви читаєте новину «"Венеційка" пропонує змінити законопроєкт про перехідний період щодо Донбасу й Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути