вівторок, 24 листопада 2020 12:24

В Україні відкрили 143 кримінальних провадженнь за військові злочини

В Україні відкрили 143 кримінальних провадженнь за військові злочини
Кримінальні провадження відкриті по фактах, де є порушення законів і звичаїв війни, про ведення агресивної війни, посяганні на територіальну цілісність, держзраді, створенні незаконних збройних формувань, теракти. Тобто про весь масив злочинів, які вчиняються в умовах збройного конфлікта. Фото: UA Rating

Україна винесла 8 вироків за злочини, здійснені в умовах військових конфліктів.

"Тільки за частиною кримінальних проваджень, у яких процесуальне керівництво здійснює Департамент нагляду за злочинами, вчиненими в умовах збройного конфлікту, - то їх в судах 143 і обвинувачених 148", - каже заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов в інтерв'ю ZN.UA.

Кримінальні провадження відкриті по фактах, де є порушення законів і звичаїв війни, про ведення агресивної війни, посяганні на територіальну цілісність, держзраді, створенні незаконних збройних формувань, теракти. Тобто про весь масив злочинів, які вчиняються в умовах збройного конфлікта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для розслідування злочинів на Донбасі планують створити спеціальні мобільні групи

"З початку цього року винесено 8 вироків. Наприклад, на 13 років засуджений колишній начальник розвідки сектора в зоні АТО за держзраду, 2 громадян РФ на 7 і 8 років за вчинення замаху на теракт в Києві. Також маємо 2 вироку: 1-й - за жорстоке поводження з військовополоненими, 2-й - групі осіб за незаконне викрадення людей, позбавлення волі і примус до праці: цивільних полонених змушували споруджувати оборонні укріплення. Крім того, судом винесено вирок за пропаганду війни ", - додав він.

Офіс генерального прокурора хоче створити 6 мобільних груп для розслідування злочинів на Донбасі.

Про це повідомив заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов в інтерв'ю ZN.UA

"Ми перебуваємо в постійному пошуку, як вдосконалити методику розслідування, активізувати її, знайти нові докази.Тому ми плануємо запустити новий інструмент – мобільні групи. Передбачається, що вони фіксуватимуть грубі порушення міжнародних гуманітарних норм, прав людини, які мали місце в певний період часу на конкретній території. Йдеться про території, визволені 2014-го і 2015 року", - каже Мамедов.

Зараз ви читаєте новину «В Україні відкрили 143 кримінальних провадженнь за військові злочини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути