четвер, 21 лютого 2019 13:01

Україна може отримувати вугілля з ОРДЛО через Білорусь - ЗМІ

Україна може отримувати вугілля з ОРДЛО через Білорусь - ЗМІ
У 2018 році в Україну експортували 588,5 тис т на суму $ 50,3 млн - на противагу 0,6 тис т на суму $ 63 тис у 2017 році. Фото: з відкритих джерел

Згідно з офіційною статистикою Белстату, за минулий рік експорт кам'яного вугілля до України виріс в 980 разів, антрациту - у 340 разів. І це зважаючи на те, що Білорусь не має своїх родовищ цих копалин, лише бурого вугілля. Також повідомляється, що суттєво зріс експорт до країн Європейського союзу, повідомляє білоруське Радыё Свабода.

Як повідомляє Белстат, білоруський експорт кам'яного вугілля склав 853,9 тис т на суму $ 74,9 млн. З них:

- в Україну експорт склав 588,5 тис т на суму $ 50,3 млн - на противагу 0,6 тис т на суму $ 63 тис у 2017 році;

- у країни ЄС - 265,4 тис т;

- до Польщі - 261,9 тис т.

У Міністерстві антимонопольного регулювання і торгівлі Білорусі зазначили, що влада не займається поставками вугілля. Так само відповіли і в Міністерстві енергетики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов єдиний збагачується під час війни - економіст

У серпні 2018 року у білоруських ЗМІ з'явилися припущення, що до Європи через Білорусь потрапляє вугілля від сепаратистів ДНР/ЛНР в обхід України. Основним споживачем називали Польщу. Також висловлювалися припущення, що Білорусь виступає транзитною країною для цієї сировини.

У 2017 році представники ЛНР говорили, що ведуть переговори з білоруською стороною що постачання вугілля. Однак тодішній віце-прем'єр Білорусі Володимир Семашко спростував цю інформацію і заявив журналістам, що переговорів з ЛНР про купівлю вугілля уряд Білодорусі не веде.

Представник однієї з компаній енергетичного сектора Білорусі розповів журналістам, що поставками вугілля займаються комерційні структури. За його словами, до України везуть вугілля переважно українські компанії, а до Європи - російські. Ці компанії мають статус резидентів Білорусі, але білоруського капіталу у них немає. За його словами, можливо, вугілля з Донбасу і потрапляє до Польщі.

"Але якщо хтось і возить, то за документами вугілля російське. А яке воно де-факто - донецьке чи російське - я не знаю", - сказав він.

За даними Державної служби статистики України, в 2018 році купували вугілля в країнах Євросоюзу, Африки та американського континенту, а також в Казахстані, Молдові та Росії. Найбільший обсяг і кам'яного, і антрацитового вугілля минулого року ввозився саме з Росії.

Як пише "Радіо Свобода", в українському Держстаті відмовилися коментувати, чому в статистиці не відображені поставки вугілля з Білорусі. Крім того, найбільший споживач вугілля ДТЕК заявив, що не робив поставок вугілля з Білорусі. У той же час у державній компанії "Центренерго" не надали коментар.

Експерт розповів, як Україна може завадити Росії продавати вугілля з Донбасу. На думку Андріана Прокіпа, міжнародне розслідування може стати прецедентом, який приверне увагу світової спільноти до того, що Росія експортує вугілля з Донбасу.

Зараз ви читаєте новину «Україна може отримувати вугілля з ОРДЛО через Білорусь - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути