вівторок, 23 березня 2021 16:09

"США і Великобританія не представлятимуть Україну в Росії" - дипломат

Україна мала розірвати дипломатичні відносини із Росією ще 7 років тому. Таким чином могла би показати свою позицію і принизити державу-агресора.

Про те, чи питання закриття посольств досі актуально Gazeta.ua поговорила з екс-міністром закордонних справ України, головою Центру з вивчення Росії Володимиром Огризко.

Автор: Укрінформ
  Володимир Станіславович Огризко - екс-міністр закордонних справ України, голова Центру з вивчення Росії
Володимир Станіславович Огризко - екс-міністр закордонних справ України, голова Центру з вивчення Росії

На території РФ діє 1 посольство України та 5 консульств. Яку функцію виконують наші диппредставництва?

Відразу після спроби росіян анексувати півострів Крим та окупації частини Донеччини та Луганщини я був одним з небагатьох політиків, хто закликав до розірвання дипломатичних відносин з РФ. Вони на нас напали й відповідно до Віденської конвенції про дипломатичні відносини (нормативно-правовий акт у галузі дипломатичного права - Gazeta.ua) посольства закриваються. Щодо роботи консульського представництва — вони можуть виконувати певні функції, якщо сторони забажають залишити в себе представництво.

Розрив дипломатичних відносин для мене не сенсаційне питання. Особисто я вважаю, що підтримувати дипвідносини із країною-агресором не можна. Відтак посольство України в РФ має припинити свою роботу, як і посольство РФ в Україні. Не кажучи вже про роботу структур типу Россотрудничества, різних "домів", які РФ використовує для прикриття російського шпигунства в Україні.

Яка процедура розірвання дипвідносин?

Процедура проста — від імені МЗС Україні до МЗС Російської Федерації висувається нота. В ній говориться, що Україна розриває дипломатичні відносини з Російською Федерацією. В цій ноті вказана дата розриву дипвідносин, а Угода про їх встановлення для України є нечинною.

Які матиме наслідки розірвання дипломатичних відносин для подальшого діалогу країни та Росії?

Я поставлю риторичне питання "чи є в нас дипломатичні відносини з Російською Федерацією?" Практично їх нема. Є те, що називається перемовинами в різних форматах, але вони не зобов'язують нас зберігати дипломатичні відносини з Росією.

Коли РФ напала на Грузію, то грузинська влада дуже швидко закрила в Росії свої дипломатичні представництва. Тепер їх функцію виконує Швейцарія і це все прекрасно працювало. На жаль не ми перші й не ми останні.

Автор: https://maximum.fm/
  Посольство держави-агресора Росії в Києві закидали фаєрами. Біля будівлі постійно проводять акції. Їх радикальність залежить від тяжкості вчиненого росіянами військового злочину
Посольство держави-агресора Росії в Києві закидали фаєрами. Біля будівлі постійно проводять акції. Їх радикальність залежить від тяжкості вчиненого росіянами військового злочину

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Геращенко знайшов крайнього у погромах під Офісом президента

Чи можна назвати ефективною роботу наших посольств та консульств у РФ?

В питанні захисту прав наших політв'язнів та військовополонених — так, консульський супровід значно полегшив їх стан. Хоча російська каральна машина абсолютно спокійно дивиться на всі ці зобов'язання і рівним рахунком нічого не виконує.

По великому розрахунку все це залежить від політичної ситуації. Від того, який нині політичний розклад: де знаходиться Путін зі своєю манією величності. Від цього і залежить стан двосторонніх відносин в тому числі й в консульській сфері.

Які позитивні та негативні наслідки для нас матиме припинення дипломатичних відносин з РФ?

Негативно впливає на наш імідж те, що ми їх не розірвали. Таким чином ми де-факто визнаємо, що не маємо проблем з Росією. По суті підіграємо РФ в їх намаганні переконати весь світ, що не вони напали на Донбас, а в нас сьомий рік поспіль точаться якісь незрозумілі внутрішні чвари. Про це вони говорять на всіх майданчиках.

Якби ми своєчасно їх розірвали, то реакція була б нормальною. А коли в нас позиція "сьогодні нашим, а завтра вашим" не йде на користь іміджу нашої держави.

Наскільки цей крок буде доречним зараз — питання риторичне. Однак навіть якщо ми розірвемо дипвідносини з РФ на сьомому році війни, то багато не втратимо.

Чи може інтереси України в Росії представляти Велика Британія, чи США?

Зазвичай держави, які розірвали дипломатичні відносини про це домовляються. Посередником, зазвичай, виступає нейтральна країна. Думаю, що ні США, ні Велика Британія нас в Росії не представлятимуть.

Чи можна перевести посольство України в РФ у статус консульства?

Посольство ніхто ні в який стан не переводить, його закривають. Не можна переводити посольство в консульство, тим паче їх в нас у Російській Федерації аж п'ять.

Можна припинити роботу посольства, в приміщенні розмістити консульський відділ і дати йому повноваження виконувати свою роботу.

Це насправді формальні речі на яких не треба так сильно звертати увагу. Питання тут не в тактичних речах, а в стратегічних. На жаль в нас на жорсткі кроки рішучості не вистачає.

Автор: Вікіпедія
  Прихильники Путіна - російські праворадикали закидують українське посольство яйцями
Прихильники Путіна - російські праворадикали закидують українське посольство яйцями

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС України відреагувало на відкриття російської партії в Донецьку

А в чому полягає стратегія?

Стратегія полягає в тому, щоб разом із західними партнерами загнати РФ до виконання норм міжнародного права. Росіяни на це плюють і тому ми маємо знайти такий механізм, завдяки якому РФ не зможе викрутитися. Коли Москві буде боляче, тоді вона попроситься в цивілізований світ.

Чи буде це за нинішнього очільника Росії Володимира Путіна — питанні риторичне.

Що це означає для самої Росії – іміджеві втрати, ляпас, чи нічого?

Дипломатичні відносини розриваються у двох напрямках. Якщо ми закриваємо своє посольство там, то вони закриють своє в нас.

Це двосторонній процес.

А якщо в приміщенні колишнього посольства працюватиме консульський відділ, то нічого й не зміниться, бо є конвенція про дипломатичні відносини, а є — про консульські.

Це різні об'єкти регулювання. Якщо ми залишаємо консулів, то вони спокійно собі працюють, допомагаючи нашим громадянам в Росії.

А розірвання дипвідносин означатиме, що ми сказали всьому світові, що не збираємося сидіти з агресором за одним столом.

Заочні засудження існують для того, щоб відновити справедливість. В Україні ця практика існує, аби засуджувати терористів та російських бойовиків та осіб, які зрадили Україну.

Колишньому ватажку так званої Луганської народної республіки Ігореві Плотницькому 16 березня оголосили вирок - довічне позбавлення волі. Терориста засудили по справі щодо збиття військово-транспортного літака "Іл-76" біля аеропорту Луганська в червні 2014 року. Засідання Красногвардійського суду Дніпра та розгляд справи відбувалися без присутності бойовика, бо той переховується в Росії.

Зараз ви читаєте новину «"США і Великобританія не представлятимуть Україну в Росії" - дипломат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути