Ексклюзиви
середа, 22 листопада 2017 21:00

"Росія робить ставку на Плотницького" - експерт

"Росія робить ставку на Плотницького" - експерт
Сурков робить ставку виключно на Плотніцького, як підписанта мінських угод. Фото: lug-info.com

"Переворот" бойовиків у Луганську вже встигли назвати "бандитськими розбірками".

За що змагаються ватажки бойовиків, і чому - розповів активіст з Луганська Дмитро Снєгирьов.

Що відбувається у Луганську? Це путч, міжкланові розбірки або щось більше?

Якби це був путч, були б більш радикальні кроки з боку Ігоря Корнета. Це, швидше демонстрація сили, або намірів про збереження статусу-кво. Корнет натякає, щоб його лишили "міністром внутрішніх справ" і не чіпали. Тоді питання "перевороту" зніметься. Коли півтори доби не відбувається захоплення адмінбудівель і арештів, проанонсованих самим Корнетом, це свідчить про показову акцію, яка не несе загрозу для існування Плотницького. Тому це не путч, а міжвидові розбірки.

Кажуть, ніби у Корнета є підтримка з ДНР, а у Плотницького — з Росії. Є версія, що його не "спишуть", бо його підпис під мінськими угодами. Це так?

Підтримка Корнета з ДНР пов'язана з тим, що він контролював постачання вугілля туди. Він був представником ДНР "на території" ЛНР. Це історія, коли ще до окупації, донецькі намагалися контролювати видобуток вугілля на луганській території. Донецькі намагаються взяти під свій контроль і інші джерела фінансування. Зокрема, їх цікавив Луганський лікеро-горілчаний завод. І довкола нього розгорнувся конфлікт ще у 2016 році.

А щодо того, що Корнета підтримала Російська Федерація - це інформація помилкова. Сурков робить ставку виключно на Плотніцького, як підписанта мінських угод.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що у Луганську воюють не лише місцеві банди, а й російські спецслужби. Це правда?

Абсолютно точно. Тим більше, що охорона Плотніцького здійснюється російськими спецпризначенцями загону "Заслон", а це служба зовнішньої розвідки РФ. Вони і не дозволили Корнету захопити "урядовий квартал". І "на території" ЛНР і ДНР іде фактично війна між спецслужбами РФ. Відповідно, ФСБ РФ і головного розвідуправління Генштабу РФ. Іде війна за фінансові потоки: видобуток вугілля, наркотрафік, торгівлю зброєю і контрабанду спирту. А ще, контрабанду нафти на територію ЛНР, з подальшою її реалізацією в Україні.

Які найімовірніші сценарії розвитку подій?

Інформація про те, що в Луганськ ввійшла колона з ДНР — фейк. Поширювалася інформація, що Захарченко направив 2 тисячі військових — це неправда. І Плотницький не виїхав на територію РФ. Немає інформації, яка це підтверджує. І не відповідає дійсності прохід танкової колони в Луганськ. Зараз бронетехніки на вулицях Луганська немає.

У мене складається враження, що Корнета спровокували на імітацію дій. Робилося для того, щоб у Плотницького були аргументи перед Росією та кураторами на силовий сценарій ліквідації Корнета. Всі події свідчать, що Корнета підштовхували до більш радикальних дій.

Що це означає для України? Чи маємо зараз якось реагувати і як, адже там можливі провокації?

Ми не маємо реагувати. Це внутрішньовидова боротьба всередині ЛНР. Гризуться павуки в банці. Ми маємо запастися попкорном і спостерігати за конфліктом. І бажати звитяги, сили, витримки обом сторонам конфлікту. Чим більше вони знищать один одного, тим менше буде роботи українським спецслужбам.

Україні варто Західним партнерам показувати на прикладі ЛНР неспроможність РФ навести лад хоча б у тих "самопроголошених республіках". Це позитив для України, в плані підвищення ставок у розмовах з партнерами, і у розмовах з самою Росією. Кожна дестабілізація показує, що Росія не контролює території, не зважаючи на заяви Пєскова і Путіна, що вони мають вплив на ватажків бойовиків.

Показовим є, що президент Росії розмовляє з ватажком ЛНР Плотніцьким. Він вперше за роки війни віддає наказ про обмін полоненими з Україною, а за кілька днів відбувається переворот. Росія, як мінімум, не контролює ситуацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Луганську зараз змагаються ФСБ і Генштаб РФ" - експерт

Чи варто Захарченку теж готуватися до "перевороту"?

Захарченку теж не варто розслаблятись, бо біля нього є цікава постать колишнього співробітника СБУ Олександра Ходаковського. Тому і Захарченку Росія підготувала "сюрприз". Швидше за все, це принцип терезів. Коли має бути або рівновага, або різні центри впливу. Мабуть, там готовий такий же сценарій. Захарченку не дали розправитися з Ходаковським, і дозволяють йому вступати в публічну полеміку. То ж йому можна побажати натхнення у боротьбі з "політичною опозицією".

21 листопада центр Луганська оточили озброєні люди. Відбулось це після звільнення міністра "МВС" Ігоря Корнета. Ігор Плотницький заявив, що це спроба "державного перевороту". Ігор Корнет забарикадувався в будівлі "МВС" разом з колишнім "Беркутом". Сьогодні до Луганська ввели підрозділ російської приватної військової компанії. Також вчора через прикордонний пункт пропуску "Довжанський" з території РФ увійшла колона з кількох десятків Уралів з особовим складом ЗС РФ, 20 БТРів.

Зараз ви читаєте новину «"Росія робить ставку на Плотницького" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути