пʼятниця, 11 січня 2019 13:33

Російські медіа сіли в калюжу з черговою брехнею

Російські ЗМІ поширили фейкову інформацію про зникнення італійського фотографа Роберто Травана у районі Маріуполя в Донецькій області. Мовляв, він перестав виходити на зв'язок 23 грудня.

Автор: Fujifilm Italia
  Італійський воєнний фотограф Роберто Траван неодноразово бував на Донбасі
Італійський воєнний фотограф Роберто Траван неодноразово бував на Донбасі

Першим фейк опублікувало видання Луганської облради "Наша газета", цитуючи співробітника генпрокуратури так званої ЛНР Яниса Пілавова. За його словами, на "гарячу" лінію відомства звернулася начебто знайома Травана - мешканка Маріуполя. Траван начебто приїхав до Маріуполя для зйомок фоторепортажів. Його супроводжували українські прикордонники - лейтенанти Олександр Кікта та В'ячеслав Павлюченко і молодший лейтенант Олег Соколовський. При цьому фотокореспондент начебто жалівся знайомій, що йому "заважають працювати і не дають знімати те, що він вважає за потрібне".

Після "Нової газети" інформація про зникнення поширилася низкою російських ЗМІ. За різними версіями, фотографа чи то вбили, чи то викрали.

Видання StopFake зв'язалося з Роберто Траваном. Він розповів, що вже повернувся до Італії. На запитання, чи тиснули на нього українські військові, Траван розсміявся. Імена українських лейтенантів, які поширили російські ЗМІ, вигадані. Фотограф сконтактував з українським Міноборони і повідомив, що він живий і здоровий.

Хвиля чуток про зникнення фотографа поширилася після публікації новини про перемогу Травана на міжнародному фотоконкурсі Tokyo International Foto Awards зі знімком українського військового. Портрет старшого сержанта Сергія Кобченка отримав золото в номінації "Останній погляд...". Сергій Кобченко загинув 25 квітня 2017-го у результаті обстрілу російськими терористами опорного пункту в промзоні міста Авдіївки.

Автор: Роберто Траван
  Портрет старшого сержанта Сергія Кобченка
Портрет старшого сержанта Сергія Кобченка

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналіст розвіяв міф про "п'яного" Порошенка

Фотоісторія "Україна під час війни" американця Брендана Гоффмана перемогла на міжнародному конкурсі документальної фотографії Philip Jones Griffiths Award. Він працював над проектом із 2014-го.

Зараз ви читаєте новину «Російські медіа сіли в калюжу з черговою брехнею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути