Ексклюзиви
четвер, 13 червня 2024 13:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни використали навмисну ​​тактику голоду у Маріуполі - юристи

Росіяни використали навмисну ​​тактику голоду у Маріуполі - юристи
Досьє передали у Міжнародний кримінальний суд. Фото: eastnews.ua

Російські окупанти використали навмисну ​​тактику голоду під час захоплення Маріуполя у лютому 2022 року.

Це може бути прирівняно до воєнного злочину, пише The Guardian.

Юристи Global Rights Compliance представили у Міжнародний кримінальний суд досьє про те, що Росія застосувала "навмисну ​​модель" тактики голоду під час 85-денної облоги Маріуполя. Лідери РФ мали намір вбити та завдати шкоди великій кількості мирних жителів.

Під час оточення та захоплення Маріуполя загинуло 22 тис. людей. Вони залишилися без води, газу та електрики протягом кількох днів після облоги, коли температура впала нижче за -10°C.

Партнерка Global Rights Compliance Катріона Мердок пояснила, що дослідження мало на меті з'ясувати, чи існує ширша версія, яка є навмисною відмовою російських військових та їх керівництва в їжі та інших зручностях, необхідних для життя - застосування стратегії голодування, яку можна назвати воєнним злочином.

"Ми могли бачити, що російський напад складався з чотирьох етапів: починаючи з атак на громадянську інфраструктуру і закінчуючи відключенням електроенергії, опалення та води. Потім у гуманітарній евакуації було відмовлено і навіть зазнали нападів, а допомога не була доставлена", - сказав вона.

На третьому етапі атакували критично важливу інфраструктуру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти зізналися, що обстрілювали з танків будинки в Маріуполі

"Нарешті, на четвертому етапі Росія зробила стратегічні атаки з метою знищити або захопити об'єкти інфраструктури, що залишилися", - додала Мердок.

Близько 90% медичних закладів та будинків у місті було зруйновано або пошкоджено. Росіяни бомбардували пункти роздачі продовольства і маршрути гуманітарної евакуації зазнали бомбардувань.

Враховуючи важливість Маріуполя та централізацію російського процесу ухвалення рішень, вина за загибель тисяч мирних жителів лежить на російському керівництві.

Український співак Олександр Кривошапко розповів, як його родичам вдалося покинути обложений російськими окупантами Маріуполь. Зуміли врятуватися майже всі його рідні крім бабусі.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни використали навмисну ​​тактику голоду у Маріуполі - юристи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути