Ексклюзиви
середа, 07 листопада 2018 13:37

Росія заклала на Донбасі "ртутну бомбу": регіону загрожує катастрофа

Росія заклала на Донбасі "ртутну бомбу": регіону загрожує катастрофа
На Донбасі Росія заклала "ртутну бомбу" і радіаційні відходи. Фото: Обозреватель

На окупованій території Донбасу найближчим часом може погіршитися екологічна ситуація через "ртутну бомбу".

Росіяни спільно з бойовиками ховають радіаційні відходи у так званій ДНР. Про це повідомив у Facebook голова "Інформаційного опору" Дмитро Тимчук.

"Отримали інформацію про зупинку окупаційною адміністрацією сухої консервації шахти "2-біс", яка входила до складу "Микитівського ртутного комбінату" (закритий 1995-го, розташований у місті Горлівка Донецької області). Родовище розкрите 2 стволами: глибина 490 м ("2-біс") і 520 м ("Новий"). За обсягами виробництва ртуті Горлівка займала друге місце в Європі (за весь час було видобуто 35 тис. т металу)", - написав Тимчук.

За його словами, до окупації Горлівки 2014-го на базі колишнього "Микитівського ртутного комбінату" працювало ТОВ "Нікітртуть" - підприємство, яке отримувала метал із відходів, що надходили з усієї України.

"2012-го проводили дослідження, які показали, що вміст парів ртуті становить від 155-300 до 1427-1680 мг/л, що є причиною ртутної інтоксикації жителів цього району, підвищеної захворюваності, дитячої смертності. У ґрунті навколишньої території, відстійнику і золі рослин виявлені концентрації ртуті, що перевищують фонові в 10-15 разів. Зміст металу в підземних водах у районі "Микитівського ртутного комбінату" у 20-30 разів перевищує ГДК", - написав депутат.

За його словами, експерти відзначають, що затоплення ртутної шахти може призвести до просідання ґрунту під руслом каналу "Сіверський Донець - Донбас" і руйнування водоводу. Тому Україна продовжувала підтримувати її в напівробочому стані (суха консервація), виділяючи з бюджету кошти на утримання закритого комбінату.

"За час російської окупації частини Донбасу від 2014-го місцеві експерти кілька разів піднімали питання про стан справ на закритому ртутному комбінаті. Але окупаційна адміністрація проблему повністю ігнорує. Протягом 2016-го бойовики масово вирізали метал на збагачувальній фабриці та інших об'єктах цього підприємства. Незабаром російські окупанти знайшли ще одне "застосування" даному об'єкту. У квітні 2017-го жителі Горлівки, які проживають в селищі Бессарабка, стали свідками перебування на території "Микитівського ртутного комбінату" "військових у хімічному захисті з характерними знаками радіаційної небезпеки", - написав Тимчук.

За даними групи ІС, 24 квітня 2017-го до території покинутого "Микитівського ртутного комбінату" з боку селища Ртутний під'їхали кілька КамАЗів. 20 російських військовослужбовців у формі хімічного захисту з зазначеними знаками радіаційної небезпеки розвантажили бочки. Потім, використовуючи масивні візки, перевезли їх на територію занедбаного ртутного комбінату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовики готуються: у Донецьк нагнали танків і гаубиць

"Таким чином військовослужбовці ЗС РФ виробляли складування і захоронення радіаційних відходів, вивезених із території Росії. Станом на початок листопада 2018-го так званою "владою" ДНР зупинено відкачування води з гірських виробок шахти "2-біс" і "Нова". Трохи раніше, у жовтні звільнені всі працівники, які обслуговували та експлуатували насосні установки. Дані дії "влади республіки" коментувати не мають наміру, але, найімовірніше, причиною затоплення є банальна відсутність фінансування. Затоплення шахти "2-біс" і "Нова" загрожує серйозними проблемами всьому регіону: крім питання захоронення радіаційних відходів із РФ, мова йде і про подальше різке підвищення змісті ртуті в землі та воді", - додав Дмитро Тимчук.

Екологічна катастрофа загрожує всій Європі через агресію РФ та окупацію окремих районів Донбасу. Про це у Facebook написав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Зараз ви читаєте новину «Росія заклала на Донбасі "ртутну бомбу": регіону загрожує катастрофа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути