субота, 01 вересня 2018 18:30

Донбасу загрожує екологічна катастрофа

Донбасу загрожує екологічна катастрофа
Аваков розповів, що загрожує Донбасу. Фото: Wikimapia

Екологічна катастрофа загрожує всій Європі через агресію РФ і окупацію окремих районів Донбасу.

Про це у Facebook написав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. За його словами, 5 міст Донецької та Луганської областей в серйозній небезпеці. Місту Бунге на Донеччині може загрожувати радіоактивне зараження. У 1979 році на глибині 900 метрів тут був провели підземний ядерний вибух потужністю 300 тонн тротилу.

"У результаті утворилася скляна радіоактивна капсула, яка містить радіоактивні ізотопи цезію і стронцію. У разі її руйнування, відбудеться надзвичайно сильне радіоактивне забруднення підземних вод, яке пошириться на величезну територію", - йдеться в повідомленні Авакова.

За даними ОБСЄ, окупанти в квітні 2018 року зупинили насоси, що відкачували звідти воду. Фахівці стверджують, що за рік-два може статися розмив ґрунту і радіоактивна вода може потрапити до річок Кальміус і Сіверський Донець, в Азовське і Чорне моря.

Загроза хімічного забруднення є у смт Новгородське Донецької області, стверджує міністр. Там розташований фенольний завод, що скидає у свої відстійники феноли, фенольні сполуки, сірчану кислоту, формальдегід, нафтопродукти, нафталін та інші хімічні речовини. Дамба була пошкоджена під час обстрілу ще в 2014 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали ще одну екологічну катастрофу, яка спіткала Крим

"У разі прориву дамби хімікати потечуть в річку Кривий Торець, далі в Сіверський Донець, і потім потраплять в Азовське море", - пише глава МВС.

Довжанську Луганської області може загрожувати забруднення сірководнем

"В околицях міста Довжанськ Луганської області розташовані 45 відвалів, які тліють. В результаті - концентрація сірководню у місті в 45 разів перевищує допустиму норму", - повідомляє Аваков.

У Горлівці на Донеччині є загроза потрапляння шахтної води в систему водопостачання.

"За наявними даними, в районі Горлівки рівень шахтних вод піднявся з 1,5 км у 2014 р. до 400 м сьогодні. Шахтна вода – брудна, неприпустимо високий вміст солей і домішок важких металів робить її непридатною для людини і для екосистеми загалом. Така вода вбиває все живе і за жодних умов не може бути використана як питна, і навіть технічна", - пояснив глава міністерства.

Викликано підвищення рівня такої води відключенням насосів.

У Донецьку є загроза просідання ґрунтів.

"Згідно з супутниковим моніторингом, в результаті підтоплення донбаських шахт, територія Донецька вже просіла в середньому на 25 см, а в окремих районах міста – від 53 до 92 см. Земля ворушиться не тільки навколо териконів шахт, що гинуть, але і в населених пунктах. На думку експертів, залучених ОБСЄ, загроза техногенної катастрофи захоплює практично всю територію, на якій коли-небудь вівся видобуток вугілля", - додав Аваков.

На півночі Криму в селі Перекоп від викиду із заводу "Кримський титан" у селян "згорів" врожай.

Зараз ви читаєте новину «Донбасу загрожує екологічна катастрофа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути