Ексклюзиви
четвер, 27 червня 2019 16:51

Росія використала катастрофу МН17, щоб стримати українську армію - експерт

Росія використала катастрофу МН17, щоб стримати українську армію - експерт
Бойовики зухвало позують на тлі збитого пасажирського літака. Фото: 5.ua

Збиттям малазійського "Боїнгу" Росія добилася допомоги західних країн у стримуванні успішного наступу української армії.

Проведення антиукраїнської кампанії у світі було ретельно сплановане, пише Девід Саттер, який написав кілька книг про Росію та виступає як експерт у справі про знищення малайзійського "Боїнга 777" над Донбасом 2014-го, повідомляє Wall Street Journal.

"Міжнародна слідча комісія (JIT) встановила, що 11 липня 2014-го близький радник Володимира Путіна Владислав Сурков запевнив ватажка так званої ДНР Олександра Бородая, що він поговорив із найвищим керівництвом Росії, і що будуть "вжиті вирішальні дії", які скоро змінять перебіг війни. У перші 2 дні після знищення лайнера російські тролі розмістили 65 тис. повідомлень у Twitter, в яких заперечувалася причетність Москви до злочину. Як стверджують нідерландські дослідники Роберт Ван Дер Ноордаа і Коен Ван Де Вен, цей рівень активності російських тролів був безпрецедентним як до падіння MH17, так і після нього", - пише автор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗМІ: Росія закрила свій повітряний простір за добу до трагедії літака MH-17

За годину після катастрофи на прес-конференції в Бразилії він заявив, що якщо проти Росії немає доказів, то, відповідно, ніхто не зможе притягнути її до відповідальності.

"Відповідальність завжди персоніфікована. Якщо 2 мисливці стріляють по кущах і випадково вбивають когось, а встановити точно, хто зробив смертельний постріл, неможливо, виходить, що вони обоє звільняються від відповідальності", - сказав тоді очільник Кремля.

Відразу після падіння пассажирського літака він зателефонував екс-президенту США Бараку Обамі та висловив співчуття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія поширює фейкові новини про катастрофу MH17

"Це було дуже дивно, оскільки ані літак, ані місце падіння MH17, ані ніхто із пасажирів не були російськими. Пізніше на зустрічі російського уряду Путін оголосив хвилину мовчання, щоб вшанувати жертв катастрофи. Нічого подібного він не робив для жертв катастрофи у метро Москви, під час якої загинули 24 людини", - написав Саттер.

Путін постійно розмовляв із лідерами західних держав, а з деякими декілька разів на день.

"Після знищення MH17 Путін 24 рази розмовляв із західними лідерами, намагаючись переконати їх в одному: трагедії не було б, якби не було боїв на Донбасі. І саме тому їм потрібно натиснути на Україну, щоб вона зупинила свій наступ", - каже автор.

Докази проти Росії містяться у самому розташуванні ЗРК "Бук".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто збив рейс MH17. Серед вбивць - 3 росіянина та українець

"За даними JIT, система "Бук" стояла за 20 миль від російського кордону впродовж кількох годин, потім вона вирушила на місце запуску ракети, розташованому прямо під міжнародним повітряним коридором L980. Росія закрила авіаційно-інформаційну область у Ростові, розчистивши небо від літаків, які могли летіти через коридор з російського боку. "Бук" почекав 20 хвилин, зробив єдиний постріл, який збив MH17, а потім одразу ж повернувся в Росію. Інфрачервона камера "Бука" повинна була створити тепловий силует цілі. І навряд чи "Боїнг 777" можна було з чимось сплутати. На той момент у межах його дії не було жодного українського літака. Натомість були 4 пасажирські лайнери, включно з MH17", - пише автор.

17 липня 2014 -го близько 16:00 на висоті 10 тис. м над Донеччиною з радарів зник літак Boeing-777 малазійських авіаліній. Лайнер прямував із Амстердама до Куала-Лумпура.

На борту всі загинули. Це 298 людей - 283 пасажирів і 15 членів екіпажу. Літак вибухнув у повітрі. Його уламки й тіла пасажирів розкидало на відстані 15 км у селі Грабове неподалік Тореза на Донеччині.

Зараз ви читаєте новину «Росія використала катастрофу МН17, щоб стримати українську армію - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути