Ексклюзиви
середа, 19 червня 2019 14:25

Хто збив рейс MH17. Серед вбивць - 3 росіянина та українець
5

Прокуратура Нідерландів висунула обвинувачення підозрюваним у причетності до краху пасажирського Boing у липні 2014-го на Донбасі.

Про це було оголошено на прес-конференції Об'єднаної слідчої групи в місті Утрехт у Нідерландах.

Це росіяни Ігор Гіркін, Сергій Дубинський, Олег Пулатов і громадянин України Леонід Харченко.

Їх оголосили у міжнародний розшук.

Підозрювані:

Ігор Гіркін - громадянин РФ, полковник Федеральної служби безпеки Росії, позивний "Стрєлков". Керував незаконними збройними формуваннями "як міністр оборони ДНР".

Автор: Jit
  Ігор Гіркін - громадянин РФ, полковник Федеральної служби безпеки Росії, позивний "Стрєлков"
Ігор Гіркін - громадянин РФ, полковник Федеральної служби безпеки Росії, позивний "Стрєлков"

Сергій Дубинський - громадянин РФ, полковник Головного розвідувального управління Міністерства оборони РФ, позивний "Похмурий". Керував ГУР ДНР. Причетний до транспортування ЗРК "Бук" із РФ.

Автор: Jit
  Сергій Дубинський - громадянин РФ, полковник Головного розвідувалнього управління Міністерства оборони РФ
Сергій Дубинський - громадянин РФ, полковник Головного розвідувалнього управління Міністерства оборони РФ

Олег Пулатов - громадянин РФ, підполковник Збройних сил Росії, позивний "Гюрза". Він був причетний до охорони установки "Бук".

Автор: Jit
  Олег Пулатов - громадянин РФ, підполковник Збройних сил Росії, позивний "Гюрза"
Олег Пулатов - громадянин РФ, підполковник Збройних сил Росії, позивний "Гюрза"

Леонід Харченко - громадянин України, командир незаконного збройного формування "Восток". Координатор транспортування "Бука" з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію його з місця пуску назад у Росію.

Автор: Jit
  Леонід Харченко - громадянин України, командир незаконного збройного формування "Восток"
Леонід Харченко - громадянин України, командир незаконного збройного формування "Восток"

Суд

Суд над підозрюваними запланований на 9 березня 2020-го в Гаазі. Таке оголошення зробив глава Національної прокуратури Нідерландів Фред Вестербейке.

"Ми думаємо, що зможемо передати справу до суду до кінця року. Кримінальний процес відбудеться в суді в Гаазі, який проведе засідання в умовах посиленої безпеки в кримінально-кримінальному комплексі Схіппола. Суд інформував нас, що кримінальне переслідування підозрюваних розпочнеться 9 березня 2020-го о десятій ранку", - сказав він.

Вестербейке звернувся до підозрюваних із закликом бути присутніми під час судового процесу або контактувати з слідчими до процесу.

"Але суд відбудеться, навіть якщо вони приймуть рішення не бути присутніми", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Bellingcat опублікувала імена причетних до катастрофи MH17

Також слідчі звернулись до Російської Федерації з проханням долучитись до розслідування.

По-перше, видати інформацію, де знаходиться зенітно-ракетний комплекс "Бук", який показали під час конференції.

Також у РФ мають допитати підозрюваних.

"Ми звернемося до Російської Федерації з проханням видати цих підозрюваних. Ми також будемо ставити вимоги допитати цих підозрюваних. Буде формальне звернення до України, щоб допитати українського підозрюваного, - додав Фред Вестербеке. - Ми не звертаємося з проханням про екстрадицію. Тому що це заборонено українською та російською Конституціями, але ми ще раз закликаємо Російську Федерацію до співпраці".

Покарання

У прокуратурі Нідерландів наголошують, що 4 підозрюваних будуть покарані, навіть якщо вони не натискали кнопку пустку ракети.

"Ці 4 підозрюваних на липень 2014-го були залучені до конфлікта. Їхньою метою було закріпитися на сході України. Використовувалися засоби протиповітряної оборони. І ці 4 людей підозрюються в тому, що їхня співпраця призвела до того, що був збитий пасажирський літак. Ніхто з них не натиснув кнопку самостійно, але вони тісно співпрацювали з метою доставки озброєння, і тому їх можна вважати підозрюваними у тому, що вони причетні до збивання МН17", - каже Фред Вестербейке.

Згідно з кримінальним законодавством Нідерландів, якщо людина не були присутня при скоєнні злочину, але була причетна до нього, - вона також є винною.

"Тому ці 4 підозрюваних будуть притягнуті до відповідальності за катастрофу літака і за причетність до смерті пасажирів за ст. 162 Кримінального кодексу Нідерландів", - пояснив головний прокурор.

Автор: Jit
  Реконструкція збитого літака Boing під час розслідування
Реконструкція збитого літака Boing під час розслідування

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Є один зрадник: показали підозрюваних у збитті Boeing рейсу MH17 на Донбасі

При прийнятті рішення про притягнення даних осіб до відповідальності буде врахований також військовий конфлікт на Донбасі.

"Є версія, що вони хотіли збити військовий літак, а не пасажирський. Навіть якщо план був такий, ми все одно будемо переслідувати їх за збиття МН17. Те, що вони хотіли зробити, і що зробили насправді, - буде визначено судом", - підкреслив він.

Підозрювані матимуть можливість розповісти свою версію подій у суді.

Україна

Після оприлюднення міжнародною Спільною слідчою групою імен 4 підозрюваних, Служба безпеки України висунула їм підозри в організації вчинення теракту.

"СБУ звинуватила трьох громадян РФ - Ігоря Гіркіна, Сергія Дубінського та Олега Пулатова, а також громадянина України Леоніда Харченка у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 258 КК України, тобто в організації вчинення теракту за попередньою змовою групою осіб, що призвів до загибелі людей", - повідомила прес-служба відомства.

Громаяднина України Леоніда Харченка заочно заарештують.

"Ми будемо намагатися заарештувати цю особу і зробимо все, що можливо. Якщо ми будемо успішними, ми організуємо засідання суду в Нідерландах і, відповідно до нашої міжнародної угоди між Україною та Нідерландами, виконаємо рішення суду щодо цієї людини", - заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко на прес-конференції.

17 липня 2014 -го близько 16:00 на висоті 10 тис. м над Донеччиною з радарів зник літак Boeing-777 малазійських авіаліній. Лайнер прямував із Амстердама до Куала-Лумпура.

На борту всі загинули. Це 298 людей - 283 пасажирів і 15 членів екіпажу. Літак вибухнув у повітрі. Його уламки й тіла пасажирів розкидало на відстані 15 км у селі Грабове неподалік Тореза на Донеччині.

Зараз ви читаєте новину «Хто збив рейс MH17. Серед вбивць - 3 росіянина та українець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути