четвер, 02 березня 2017 21:55

Понад 10 тис. кримінальних справ відкрито проти добровольців АТО

Понад 10 тис. кримінальних справ відкрито проти добровольців АТО
Не уявляю у Польщі таку ситуацію: попросити в іноземців про порятунок, а потім їх кинути, депортувати - Камільський. ФОТО: Сергій Старостенко

Добровольці є для влади революційним ідейним елементом. Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів польський доброволець АТО Конрад Камільський.

"Система працює на те, щоб розсварити патріотів. Частина комбатів отримали звання, привілеї. Частину посадили. Є 10 200 відкритих справ проти добровольців. З них 90 відсотків порушені з боку окупованих територій. Бо воєнного стану у нас нема. А за законами АТО, якщо беру ворога в полон або наношу тілесні пошкодження, то я - злочинець. У цей же час посадили може 20 сепаратистів. Дійшло до того, що зараз наші хлопці бояться ходити з шевронами, аби не отримати по голові. Влада з самого початку знала, що у неї двоє ворогів: Путін і патріоти. В історії феодали завжди між собою воювали. Як тільки їхні холопи піднімали голови, починали виступати, вони між собою швиденько домовлялися і різали їх.
При чому зі східним ворогом можна домовитися. Бо там одна система цінностей: гроші, народ повинен служити владі. З патріотами-революціонерами спільної мови не буде".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бандера ніколи не об'єднає українців та поляків" - польський доброволець АТО

Конрад Камільський народився в Польщі. Понад півтора року служив у батальйоні "Донбас". Був штурмовиком, потім – в особистій охороні комбата. У Штабі визволення патріотів допомагає бійцям, проти яких порушені кримінальні справи. Ініціатор створення в Україні незалежної профспілки "Рівність".

Я жив у Лондоні, коли почались події на Майдані. Став надзвонювати у батальйон "Донбас". Мене тричі відшивали - думали, що божевільний. Коли останнього разу сказали "Зателефонуйте пізніше", відповів, що вже у Києві. Зустрівся з офіцером з батальйону. Проговорили три години. Мене запитали: "Ти в курсі, що можеш загинути?". "Я знаю, - відповів. - Але не скажу, що готовий". Увесь час намагався про смерть не думати. Але й не будував великих планів на майбутнє. До небезпеки звик. У парашутному спорті маю 3,5 тисячі стрибків". З початку війни добровільно захищати Україну пішло 45 тисяч людей. У цей час декілька мільйонів виїхали з країни. Ще кілька мільйонів продовжувало давати хабарі, будувати будинки воєнкомам, аби тільки не йти на фронт. Нема ніякого пробудження патріотизмом. Хто був ним, той ним і залишився. Дозволяю собі так критично говорити, бо почуваюся частково українцем".

Два роки Камільський не може отримати українського громадянства

"Перші документи подав у лютому 2015-го. З міграційної служби їх тричі повертали, бо чогось бракувало. У жовтні папери передали до Адміністрації президента. Там лежали майже рік. Знову повернулися до міграційної служби. Причина: у листі від Авакова, що підтверджував мою службу в українському батальйоні, не було вписано моє по-батькові. У Польщі нема по-батькові. Я тільки посміхнувся. Бо чекав, що вони цього разу вигадають. Подякував і сказав, що більше не проситиму про громадянство. Хіба тут колись зміниться влада, яка оцінить вклад іноземців у боротьбі за Україну. Не уявляю у Польщі таку ситуацію: попросити в іноземців про порятунок, а потім їх кинути, депортувати. Так роблять люди без честі.

Крім того, за словами Камільського, вдома його звинуватили в участі у незаконних збройних формуванннях і мало не арештували.

"4 грудня 2014 року дивився виступ Петра Порошенка. Говорив, що усі, хто воював за Україну, заслужили на її громадянство. І всі його отримають. Але далі справа не пішла. Громадянство отримав Сергій Коротких з "Азова" та Ілля Богданов з "Правого сектору". Ще двоє ізраїльтян. Але останні завдяки тому, що предки були українцями. І ніхто більше з тисячної армії іноземних добровольців. Коли до Широкіного приїхали польські журналісти, відкрився - дав їм на камеру інтерв'ю. Згодом про ситуацію в Україні став писати на Фейсбуці статті не на користь влади. У жовтні минулого року приїхав до Польщі. Через два дні пішов до друга у його власний готель. Там мене знайшла поліція. Сказали, що отримали інформацію від СБУ, ніби я воював за сепаратистів. П'ять годин розпитували, що роблю в Україні. Перед цим з'ясовували у моєї мами, де я. Мене там вважають недоумкуватим. Яка нормальна людина піде воювати за чужу країну? За законами Польщі, можеш воювати на стороні іншої держави, якщо маєш її громадянство. Я такого не маю. Також не маю дозволу МВС. Від 3 місяців до 6 років загрожує мені в Польщі. Швидше за все - умовно. Бо раніше не був судимий, не брав гроші за службу в Україні. Тому статтю про наємництво мені буде важко інкримінувати. Найбільше шкода не себе, а тих бідних білорусів, росіян. Їх зараз легко шантажувати, щоб доносили на побратимів. Бо якщо їх депортують, на батьківщині будуть просто ліквідовані" - каже Камільський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Порошенко - оратор невиконаних обіцянок" - поляк

Війна на Донбасі серйозно вплинула на європейські країни

"Те, що відбувається в Україні, стало прикладом для Польщі, консолідувало націю. Рушили програми модернізації армії, територіальної оборони, в яку набрали 52 тисячі солдатів. Це крім 110 тисяч особового складу армії. У школи повернули програми патріотичного виховання. Все це через події в Україні, але поляки цього не визнають."

Повне інтерв'ю з Конрадом Камільським читайте у новому номері журналу "Країна" та стежте за анонсами на Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Понад 10 тис. кримінальних справ відкрито проти добровольців АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути