неділя, 29 серпня 2021 14:36

Помер Герой України Олександр Петраківський

Помер Герой України Олександр Петраківський
Олександр Петраківський сім років боровся за своє життя. Фото: "Новинарня"

Помер Герой України підполковник Олександр Петраківський.

Він отримав поранення в бою у липні 2014 року. Останні сім років був прикутий до ліжка, повідомив Петро Ткачук, начальник Національної академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного у Facebook.

"У цей скорботний день отримав ще одну надзвичайно трагічну звістку. Після тривалої боротьби за життя відійшов у вічність випускник Національної академії сухопутних військ Герой України підполковник Олександр Петраківський", – написав Ткачук.

Петраківський проходив службу в одній з елітних військових частин спеціального призначення. 20 липня 2014 року розвідувальна група під його командуванням забезпечувала проходження колони техніки ЗСУ та сил добровольчого батальйону "Айдар" до аеропорту Луганська. Група виявила ворожу засідку і вступила в бій. Петраківський отримав важке поранення голови, однак продовжував керувати діями групи. Виносив поранених у безпечне місце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олександр Петраківський отримав поранення в голову, коли віддав каску пораненому товаришеві

"Однак наслідки того бою стали для Олександра Петраківського жахливими. Кома, десятки надскладних хірургічних операцій, тривала й коштовна реабілітація. Довгі сім років Сашко, його рідні та близькі, десятки доброчинців та волонтерів боролись за життя Героя. Довгих сім років ми всі молились за його швидке одужання та повернення на службу. Втім смерть забрала його від нас. Герой України підполковник Олександр Петраківський був, є і залишатиметься завжди справжнім прикладом служіння Українському народові, взірцем мужності та честі", - додав Ткачук.

29 серпня – День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день приурочений подіям Іловайської операції 2014-го на Донбасі.

18 серпня 2014 року українські військові увійшли в місто Іловайськ на Донеччині. Взяли під контроль частину міста. Тоді російські війська зайшли у тил українського угрупування з території РФ 23-го серпня. Перетнули кордон в районі Амвросіївка—Білоярівка, Краснодона і Новоазовська.

Діяли одночасно на чотирьох напрямках. Українські війська опинилися в оточенні. Вороги вийшли до Маріуполя, відкинули українські війська до Сіверського Дінця.

Протягом двох тижнів в районі Іловайська йшли бої. Російські війська змогли зламати опір і примусити відступати.

У ніч на 29 серпня Путін звернувся до "сил ополчення" із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні.
29 серпня о 6:00 ранку російський офіцер прибув до Многопілля і повідомив українській стороні, що вихід має відбуватися без зброї. О 8:15 українські військові організованими колонами почали рух з міста за попередньо домовленими з російською стороною маршрутами. Але їх прицільно розстрілювала російська артилерія.

Під час прориву українська армія зазнала важких втрат - до половини від загального числа втрат за весь час АТО.

Зараз ви читаєте новину «Помер Герой України Олександр Петраківський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути