субота, 23 серпня 2014 11:06

Перші КамАЗи "троянського гуманітарного конвою" Путіна повернулися до Росії

Перші КамАЗи "троянського гуманітарного конвою" Путіна повернулися до Росії

Перші російські КамАЗи зі складу так званого гуманітарного конвою повернулися з Луганська до Росії. Як повідомляє Російська служба "Бі-бі-сі", у суботу вранці, 23 серпня, пофарбовані в біле вантажівки прибули на український пропускний пункт "Ізварине", що знаходиться під контролем проросійських бойовиків, і потім переїхали на російський КПП "Донецьк".

Повідомляється, що понад 220 вантажівок в п'ятницю досягли Луганська - після того як російська влада прийняла рішення відправити автоколону через кордон без узгодження з владою України і Міжнародним комітетом Червоного Хреста, пише "Ліга".

Нагадаємо, в п'ятницю вранці вантажівки зі складу величезної колони з гуманітарним вантажем самовільно в'їхали в Луганську область через прикордонний пункт "Ізварине", який контролюють терористи ЛНР.

Цьому передувала заява МЗС Росії про те, що Москва сама прийняла рішення про доставку вантажу в Луганськ в односторонньому порядку - у зв'язку з тим, що Київ продовжує "штучно затягувати" узгодження рішення про відправку колони.

При цьому українські прикордонники і митники, які приїхали за домовленістю з Росією оглядати і оформляти вантаж на російському КПП "Донецьк", за їхніми словами, були "заблоковані" росіянами, а представники МКЧХ відмовилися супроводжувати машини.

Президент Петро Порошенко після інциденту заявив, що Україна стурбована ситуацією навколо російського конвою, який вторгся на територію України, перш за все, безпекою, за яку взялися відповідати Російська Федерація і терористи.

В Євросоюзі вже висловили свою позицію щодо перетину українського кордону російськими вантажівками. Зокрема, Європейський Союз вважає "порушенням недоторканності українського кордону" її перетин автоколоною з гуманітарною допомогою з РФ. "Гуманітарна допомога має доставлятися і розподілятися за участю міжнародних гуманітарних організацій і за наявності згоди офіційного Києва. ЄС закликає російську сторону переглянути одностороннє рішення", - сказав представник Єврокомісії. Аналогічним чином відреагувала зовнішньополітична служба ЄС.

Також генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен засудив в'їзд російського гуманітарного конвою в Україну без погодження з українською владою і Міжнародним комітетом Червоного Хреста.

"Це кричуще порушення Росією міжнародних зобов'язань, у тому числі укладених в Берліні та Женеві, і порушення українського суверенітету з боку Росії", - заявив він.

Зараз ви читаєте новину «Перші КамАЗи "троянського гуманітарного конвою" Путіна повернулися до Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути