середа, 26 січня 2022 17:21

Москва застосує силу проти України до середини лютого - Держдеп США

Москва застосує силу проти України до середини лютого - Держдеп США
Вторгнення Росії в Україну може бути у середині лютого - Венді Шерман. Фото: Reuters

Заступниця Державного секретаря США, учасниця перемовин щодо так званих "гарантій безпеки" з Росією Венді Шерман вважає, що президент Росії Володимир Путін може використати стягнуті до України війська зараз або в середині лютого цьогоріч.

Про це американська посадовиця заявила під час дискусії "Ялтинської Європейської стратегії" 26 січня.

"Навіть люди, які оточують Путіна, не знають, які у нього плани. Але є ознаки, що він може використати військові сили зараз або в середині лютого. Ми знаємо, що починаються Олімпійські ігри, буде церемонія відкриття 4 лютого, і Путін буде присутній там. Сі Цзіньпін (голова КНР. - Gazeta.ua), напевно, просив, щоб в цей час не було нападу на Україну", - зазначила Шерман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стосуватимуться особисто Путіна: Байден пригрозив Росії санкціями

Вона наголосила, що Вашингтон готовий до різних сценаріїв Кремля, і "навіть до повного захоплення України". За словами Шерман, США також готові діяти під час будь-якого розвитку подій.

Політик заявила, що необхідно постійно говорити про підтримку України.

"Тут питання не у вступі України у НАТО. Українці самі повинні визначитися, чи хочуть вони вступити, і вони визначилися. Особливо після 2014 року, коли почалися воєнні дії. З'ясувалося, що більшість українців віддані ідеям демократії й хочуть вступити у НАТО. Ми повинні надавати підтримку будь-якими шляхами, і маємо заявляти, що постійно підтримуватимемо Україну, і що ми нічого не робитимемо для України без України", - сказала Шерман.

Посольство Китаю в Росії заперечує, що Сі Цзіньпін просив Володимира Путіна не нападати на Україну під час Олімпійських ігор у Пекіні.

За правилами, усі країни мають дотримуватися резолюції ООН про Олімпійське перемир'я - за сім днів до початку Олімпійських ігор до семи днів після закінчення Паралімпійських ігор. Олімпіада в Пекіні розпочнеться 4 лютого, а Паралімпіада закінчиться 13 лютого. Тобто перемир'я між країнами має тривати з 28 січня по 20 лютого.

Росія може атакувати з кількох напрямків і захопити вісім ключових регіонів на сході країни, включно з містами Дніпро, Одеса та Харків, заявив командувач операції Об'єднаних сил Олександр Павлюк. За його словами, РФ спробує напасти вже 20 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Москва застосує силу проти України до середини лютого - Держдеп США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути