Ексклюзиви
середа, 31 січня 2018 18:30

Ми досі не знаємо, що вважати перемогою - експерт про війну на Донбасі

Ми досі не знаємо, що вважати перемогою - експерт про війну на Донбасі
Більшість людей, які виїхали з ідеологічних міркувань, на Донбас не повернуться - експерт. Фото: Gazeta.ua

Президент Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу Сергій Гармаш розповів у інтерв'ю для журналу "Країна" про своє бачення розвитку подій на Донбасі.

Припустимо, що ми повернули Донбас. Що відбуватиметься? Що буде з тими, хто там зараз живе?

- Там буде багато проблем. Екологія повністю вбита. Цей регіон потрібно буде економічно переналаштовувати, забезпечувати людей роботою. Багато залежатиме від того, які умови створить українська держава. Можливо, там краще оголосити реальну вільну економічну зону, яка не буде підконтрольною донецьким. Щоб той, хто захотів, поїхав туди і 4 роки не платить податки і розвиває свій бізнес. Регіон може ожити, бо населення там більше, ніж у багатьох мирних регіонах і споживачів там вистачає. Цілком реальне там створення нормальних бізнес умов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це наші люди в їхній армії" - експерт розповів про реальний стан армії бойовиків ЛДНР

Бо те, що зараз відбувається, коли кожен губернатор приїжджає, привозить своїх людей і фірми, які виконують державні замовлення за відкати, а місцеві залишаються без роботи. Зараз там таке відбувається. І відбуватиметься, якщо не вистачить політичної волі вирішити це питання нормально. Сценаріїв багато і все залежатиме від того, на скільки ми зможемо впливати на ситуацію.

Більшість людей, які виїхали з ідеологічних міркувань, туди не повернуться.

Ми досі не знаємо, що вважати перемогою. Перемога, це коли війна закінчиться і там вивісяться українські прапори? З іншого боку, якщо під цими прапорами там сидітиме Захарченко, і решта, хто в нас стріляли, а Мінські домовленості саме це передбачають, то чи буде це перемогою?! Однозначно ні.

Сьогодні Росія і Захід хочуть підсунути варіант, за яким припиниться стрільба, але не війна. Провести фейкові вибори, які визнає Захід і Росія і створити видимість миру. Насправді, там лишаться ті самі люди, з їхніми судами і прокуратурами, так звана "народна міліції" і відкриті кордони, які ми не зможемо контролювати. Тобто нічого не зміниться.

Більшість людей, які виїхали з ідеологічних міркувань, туди не повернуться. Можуть повернутися ті, хто виїхав звідти, але тут себе економічно не знайшов. Повернуться ті, хто розчарувався в Росії. Там ще більше розчарувань, бо війни нема. І виїжджаючи до України, можна зрозуміти, що тут війна йде тому тут труднощі, а в Росію виїжджали з більшими очікуваннями і там нічого не отримали. Повернуться ті, у кого на Донбасі є дім.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без виборів - експерт розповів, як Кремль проведе "зміну еліт" на Донбасі

Багато хто не їде, бо боїться, що після переїзду їх дім просто пограбують, а це єдина цінність. Проста людина все життя будувала дім.

Мою тещу щодня обстрілювали, бо вона жила на околиці Донецька. Вона тижнями жила в підвалі, але не могла покинути дім, бо боялась, що його розбомблять і розграбують. У кожного свої цінності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навіть якщо на Донбасі припинять стріляти, війна триватиме не одне десятиріччя - експерт

Якщо ми контролюватимемо цей регіон, то я не бачу ніяких проблем ні з населенням, якщо по-людськи ставитимемось, а не як до елементів політики.

Потрібно буде застосовувати амністію для всіх учасників бойових дій?

- Злочинці мають відповідати за свої злочини. У будь-якому випадку амністія - це судовий процес. Спочатку потрібно людину засудити, а потім амністувати. Тут мають працювати наші правоохоронні органи, люди. Усі знають, хто стріляв, а хто ні і це потрібно довести.

Не можна амністувати тих, хто здійснював реальні злочини.

Коли говорять про амністію, всі мають на увазі Мінські домовленості. У них написано "амністія учасникам подіям на Донбасі". Яким подіям на Донбасі?

Не можна амністувати тих, хто здійснював реальні злочини, зрадив свою державу: чиновники, правоохоронці і працюють зараз на терористичні структури. Ті, хто вбивав - їх не можна амністувати, навіть якщо вони робили це з "ідеологічних міркувань". Нехай тікають до Росії, бо вони нам тут непотрібно ні в якому вигляді: ні амністовані, ні арештантами, бо їх теж годувати потрібно. Цим людям потрібно чітко сказати: якщо ви здійснили злочин, ви понесете покарання, або вам краще поїхати.

Усі, хто там просто живе і працює, бо їм це потрібно, там мова і не повинна вестися про амністію. Тут взагалі ніякого покарання не може бути.

Чи може бути варіант, якщо Росія піде з Донбасу, вона прихопить усіх своїх терористів, а не залишить їх для України?

- Є таємні домовленості між Заходом і Росією, за якими вона піде з Донбасу, якщо виконають політичну частину Мінська, нададуть особливий статус, проведуть вибори. Фактично, контрольовані Росією, але їх визнає Захід і Україна. Але Росія говорить, що вона забере з собою до 15 людей. Це Захарченки-Плотницькі-Ташкенти, а решту вона лишить нам, бо це "база". Їй потрібні люди, які нестимуть її політику і заразу, за лінію розмежування на всю країну. Тому Мінськ для нас небезпечний.

Повне інтерв'ю з Сергієм Гармашем читайте в одному з найближчих номерів журналу "Країна".

Реальною альтернативою могли б бути лише прямі переговори з Росією. Або називати все своїми іменами: Росію агресором.

Зараз ви читаєте новину «Ми досі не знаємо, що вважати перемогою - експерт про війну на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути