середа, 23 серпня 2017 21:03

Матіос розповів про "махновщину" під Іловайськом

Матіос розповів про "махновщину" під Іловайськом
Матіос продовжує розслідування по Іловайську. Фото: "Цензор.нет"

Розслідуючи причини оточення під Іловайськом, військова прокуратура працює далі – ніхто крапку у розслідуванні цієї справи не ставив.

Про це Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос заявив в інтерв'ю "Цензор.НЕТ".

"Суд [по Іловайську] в Україні буде. Ми зараз пройдемо лінійку українського законодавства і приступимо до заочного засудження тих осіб, щодо яких є докази. Суд буде тривалим", - підкреслив він.

Главвоенпрокурор не приховує: засудять лише вищий генералітет РФ, включаючи міністра оборони - щодо українського військового командування всі підозри знято. Мова йде, насамперед, про документи, речових доказах і експертизах. Що стосується свідчень самих учасників тих подій, які отримували накази, за його словами, вони "кластерні". Тобто є вузькоспрямованими у сприйнятті подій, в яких людина знаходився, але це не загальна картина".

"Нам довелося збирати по крихтах експертів, їх було 32. Це колишні начальники Генштабу, екс-заступник міністра оборони, спеціалісти всіх родів військ, які два роки скрупульозно вивчали тисячі аркушів документів... Віддавався наказ, і Хомчак разом з доданими силами його втілював. Я пишаюся тим, що знайомий з генералом Хомчаком", - зізнався Матіос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Матіос не висуватиме звинувачення у Іловайській трагедії українським генералам

"Можна по-різному ставитися до Муженко, але він зробив усе, що міг у тих умовах. Поясніть мені, хто у нас має досвід ведення бойових дій з кількістю сил, озброєння і людського ресурсу, що сумарно перевищує кількість військ, зброї, артилерії кількох європейських країн? Як можна судити людину, яка "з коліс" теорію перетворював у практику?" - задає питання главвоенпрокурор.

Віддаючи належне патріотам, які прямо з громадянки "вимушено і без підготовки взяли автомати, наділи таку різнокольорову форму, що навіть військовим строєм не вважається, і поїхали на схід", Матіос повідомив про "махновщині" в добробатах.

"Коли такі люди не виконують накази командира, то цей командир не має війська... Такі випадки також мали місце, - зазначив він. - Не кожен був героєм. Були і страх, і перемога, і невміння, і бажання, і відчай. У всіх є природні інстинкти самозбереження. Перш за все - страх. Частину залучених сил не виконувала накази військових".

Назвавши перед цим співвідношення українських і російських збройних сил, главвоєнпрокурор не дає інтерв'ю відповідь на те, чому, володіючи розвідданими про такій кількості російського озброєння і особового складу на кордоні в безпосередній близькості від проведення операції, був відданий наказ про наступ на Іловайськ. Замість цього Матіос в черговий раз цинічно і нетактовно висловився про всіх, хто хоче знати правду про те, що сталося - включаючи дружин загиблих і родичів тих, хто досі в полоні, про які запитував журналіст.

"На жаль, в нашому суспільстві багато людей з "запоребриковым" мисленням, їм головне - бути причетними до натовпу. Так от, на даний момент претензію в Головну військову прокуратуру я сприймаю як претензію натовпу, - заявив Анатолій Матіос. - Дві третини зараз все хаят і сходять жовчю у відношенні тих, хто щось робить - самі по собі вони ні на що не здатні. Вони - євнухи... Тих, хто сидять у ресторанах і розповідають, чому генералів не залучили [до відповідальності], я б підвісив за геніталії до жерла гармати і пострілом відправив у зону АТО".

У свою чергу громадські активісти днями опублікували фільм "Хто відповість за Іловайськ?".

"У річницю Іловайського котла, який назавжди зіпсував День Незалежності України, стає ясно: бездарні прорахунки влади, у тому числі вищого військового командування Українських збройних сил ніколи не будуть розслідувані при цій владі і при цьому військовому прокуророві", - резюмують автори фільму.

14 серпня Генпрокуратура опублікувала нові висновки досудового слідства про Іловайської трагедії. У кінці серпня 2014 року бійців АТО оточили під Иловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, яким по домовленості повинні були виходити українські бійці. Офіційно загинуло 366 військових, 249 поранені, 128 потрапили в полон і 158 пропали без вісті.

Зараз ви читаєте новину «Матіос розповів про "махновщину" під Іловайськом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути