середа, 21 листопада 2018 15:22

Екокатастрофа на Донбасі: міста та села можуть залишитися без води

Екокатастрофа на Донбасі: міста та села можуть залишитися без води
Район Горлівка-Єнакієво-Торецьк, є найгарячіший не тільки в військовому відношенні, але й в екологічному / фото: Раді Свобода

Після війни або під час бойових дій Донбас має всі можливості стати регіоном без запасів питної води.

Межа пройдена і відтепер ми можемо тільки спостерігати наслідки і моніторити якість чистої води, передає Радіо Свобода.

"Все почалося з листопада 2018-го, коли бойовики ДНР на непідконтрольній Україні территорії почали затоплювати шахту "2-бис" - частину Микитівського ртутного рудника, який був закритим з 1995-го. Про наближення катастрофи заявив керівник громадської організації "Центр військово-політичних досліджень"Дмитро Тимчук.

"Станом на початок листопада 2018-го так званою "владою ДНР" зупинено відкачування води з гірських виробок шахти"2-біс" і "Нова". Трохи раніше, у жовтні цього року, були звільнені всі працівники, які обслуговували та експлуатували насосні установки", - пише він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Одна іскра — і пів-Донбасу злетить у повітря"

За даними дослідження гідрогеолога Євгена Яковлєва, район Горлівка-Єнакієво-Торецьк є найгарячіший не тільки в військовому відношенні, але й в екологічному.

"Бо саме в тому трикутнику Горлівка-Єнакієво-Торецьк знаходяться не тільки багатопроблемні шахти, але ще багато складів хімічних відходів, вкрай небезпечні виробництва, ртутні рудники і підземні капсули з радіоактивним вмістом. Микитівка з зупиненим ртутним комбінатом — майже передмістя Горлівки. Окрім затоплених шахт, свого часу чекає сховищє хімічних відходів. Поруч ыз Єнакієво знаходиться затоплена шахта "Юнком" із склоподібною капсулою, що утворилася після експериментального підземного ядерного вибуху. Наразі ця капсула руйнується", - пише Яковлєв.

А у сусідньому Торецькому є шахта Новоградівка, яка має водосховище з отруйними відходами фенольного виробництва. Дамба цього водосховища неодноразово була пошкоджена від артилерійських обстрілів, додає гідрогеолог.

Дослідження Яковлєва демонструють процес заповнення цих шахт водою і час, коли рівень шахтних вод, що забруднені нафтохімією, біологічними відходами і навіть радіоактивними ізотопами підніметься на рівень водоносних горизонтів.

"Майже 700 тис. людей працювали на підприємствах окупованої Донеччини. У Луганській області — до 300 тис.", — каже директор Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу 44-річний Сергій ­Гармаш.

Зараз ви читаєте новину «Екокатастрофа на Донбасі: міста та села можуть залишитися без води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути