середа, 20 лютого 2019 16:51

Українка розповіла всі тонкощі навчання у Польщі

Українка розповіла всі тонкощі навчання у Польщі
Українка розповіла про навчання у Польщі. Фото: Галина Червонописька

Галина Червонописька з міста Монастирище на Черкащині розповіла, як стала студенткою краківських вузів та скільки коштів витратила на навчання. Галина закінчила бакалаврат у Академії ім. Анджея Фритча, а ступінь магістра отримала в ягелонському університеті.


"По закінченню школи, батьки запропонували навчатись у Польщі. Знайшли компанію у Вінниці("Україна-Польща-Німеччина"). Підписали контракт і три роки бакалаврату супроводжували моє навчання за кордоном. На період 2013 року їхні послуги коштували 10000 гривень", - розповідає Галина.


Дівчина здавала ЗНО, але для вступу в краківську академію, воно не знадобилось. При подачі документів додається атестат зі школи. На відміну від українських вишів, додаткових вступних екзаменів не було. "За період бакалаврату платили 4200 злотих в рік (29800 гривень). Магістратуру отримувала заочно(4800 злотих - 34000 гривень), бо плата за стаціонар була в два рази вища", - каже дівчина.


Якщо провести паралель з українськими вузами, то в Польщі немає такого поняття, як щомісячно здавати гроші на кафедру чи на день народження декану. Про корупцію взагалі немає мови. Якщо ви пропустили лекцію або не здали з першого разу залік, то йдете на перескладання. "Навчання не занадто важке. На бакалавраті могло бути 3 навчальних дні на тиждень, але лекції були з 8 ранку до 7 вечора. Або ж 4 дні навчання з 12 по 18 годину. Усе залежало від графіку", - додає Галина Червонописька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як незряча українка вступила у престижний американський університет

Галина весь період знімала трикімнатну квартиру, в якій жили п'ятеро дівчат. Платила 500 злотих в місяць ( 4200 гривень) за місце в кімнаті.

"Ми жили в центрі міста, тому у вільний від навчання час гуляли. Поки була повністю залежна від батьків - економила. Коли почала підпрацьовувати офіціанткою - ходили в кіно, кафе , бари", - коментує Галина.


Дівчина працювала офіціанткою в ресторані, коли здобувала ступінь магістра. Каже, що офіціанти працюють там більше на чайові. В середньому отримувала 2500 злотих на місяць ( 17700 гривень). Зараз працює в офісі бугалтером.

"Наймати квартиру дорого. До 700–800 злотих на місяць. Це до 6 тисяч гривень. Я живу в гуртожитку іншого університету. Він розташований за 4 кілометри від мого вузу, тому добираюся автобусом", - українка розповіла про навчання у Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Українка розповіла всі тонкощі навчання у Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути