понеділок, 10 червня 2019 00:20

Українець розповів про особливості роботи стоматологом у Чехії

Українець розповів про особливості роботи стоматологом у Чехії
Українець про роботу стоматологом у Чехії. Фото: facebook.com/oleh.kuryliv

Щоб у Чехії працювати стоматологом потрібно пройти практику та здати два іспити, розповідає Олег Курилів родом із Івано-Франківська. Три роки працює стоматологом у Чехії. Живе у Празі.

"Перший іспит проходив у Празі, на базі Карлового Університету. Стоматологів, які його складали було понад тисячу. Він був не складний, тож здали майже усі. Після цього, потрібно було знайти собі місце для практики. Це теж не було проблемою. Розіслав резюме і отримав чимало пропозицій".

У Чехії не вистачає лікарів, і не лише стоматологів. До прикладу, лише в Франківську щороку випускається понад 200 стоматологів. В Україні — понад дві тисячі, а то і більше. Лікарів готує лише один Карлів Університет. Форма навчання - державна. Тому щороку випускається майже 100 студентів-стоматологів.

"Поїхав стажуватись у містечко на півночі Чехії Індріхов Градец. За практику отримував 15 тисяч крон (понад 15 тис грн — Gazeta.ua), працював 8 годин у день. Міг "пропустити" 30 клієнтів за зміну. Рівень стоматології в Україні та Чехії дуже різниться. Зокрема у маленьких містечках. Тут пломби ставлять поганої якості, аби-як. Можуть навіть "пальцем замазати". Замість трьох каналів зуба-шестірки пломбують один. Це призводить до інфекцій, та псування кореня зуба. За рік-два його вже треба видаляти. А вартість послуг, в кілька раз дорожча ніж в Україні", - каже Олег.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "600 поляків та українців відвідали наше свято" - як українка у Польщі займається благодійністю

Другий іспит — складний. Він усний, чеською мовою. Олег Курилів готувався до нього більше 3-х місяців. Здав лише за третім разом.

"Після того, переїхав у Прагу. Знайшов роботу у приватній клініці. Зарплата - в залежить від кількості роботи в місяць. Працюю 8 годин у день, але можу регулювати графік. Середньостатистична зарпата у стоматологів - 3,5 - 4 тисяч. Винаймаю квартиру неподалік від роботи. Оренда -15 тисяч крон у місяць (понад 16 тис. грн - Gazeta.ua). Через три роки роботи у Чехії зможу працювати стоматологом у будь-якій країні Європи".

Киянка Олена Мазур у 2009 році поїхала працювати в Філіппіни. Українка розповіла чому вона проміняла спокійне столичне життя на мегаполіс Південно-східної Азії з шаленим рухом на дорогах, пробками, спекою і неприємними запахами.

Зараз ви читаєте новину «Українець розповів про особливості роботи стоматологом у Чехії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути