четвер, 06 червня 2019 12:58

"600 поляків та українців відвідали наше свято" - як українка у Польщі займається благодійністю

Польська активістка Уляна Воробець запрошує українців у Польщі на польсько-українське свято "Від Яна - до Івана". Відбудеться 12 липня у місті Бельсько-Бяла, що на півдні сусідньої країни.

"Торіксвято українського Купала відбувалось на бельській площі Ринок. Зібралося 600 відвідувачів. Цьогоріч знову робимо і запрошуємо усіх охочих", - каже Уляна Воробець.

Автор: надане Уляною Воробець
  Організаторка під час святкування минулорічного "Від Яна - до Івана"
Організаторка під час святкування минулорічного "Від Яна - до Івана"

Жінка переїхала до Бєльська 2 роки тому з Варшави.

"У Варшаві постійно була зайнята роботою, зустрічами, благодійними проектами, а у Бєльську почала нудьгувати. Коли надумала звільнятися з основної роботи, директор порадив: "Якщо у місті нічого не відбувається, то сама щось тут організуй". На щастя, поруч жила Катерина, (дівчина, з якою познайомилась випадково у Львові), яка підхопила ідею та допомогла організуватим перше свято, - розповідає жінка. - Познайомилася в Бєльську теж з колишньою депутаткою Європарламенту, а тепер директором Товариства приятелів Бєльсько-Бяла і Подбескіддя Гражиною Станішевською. Я запросила її до нас на свято "Великдень по-українськи". Прийшло 20 людей. І це був початок чогось нового. Потім ми вже разом організували свято "Від Яна - до Івана" і "Різдво поукраїнськи". На перші святкування завітало десь 20 осіб, цьогоріч на Різдво ми святкували двічі та разом було майже 200 людей – поляки й українці".

Усе роблять на благодійних засадах. Приміщення надають кафе, кожен приносить, що може.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підприємець розповів про особливості бізнесу у Кракові

Уляна Воробець виховує також 4 дітей.

До вересня 2017-го забрала дітей у Польщу. Спочатку вони не розуміли, для чого займаюся благодійністю. На свято Миколая усім дітям, які прийшли, роздала подарунки. Мої казали: "Мамо, ви що? Краще б нам нові туфлі купили". Вони у святі участі не брали, лише спостерігали. Але коли наприкінці свята всі, включно із мером міста, стали мене вітати, відчули гордість. Тепер беруть активну участь в усіх заходах.

Жінка адмініструє сайт - віртуальний центр зайнятості, допомагає українським заробітчанам і роботодавцям у Польщі - надає юридичний супровід і рятує із складних ситуацій.

Повний текст інтерв'ю читайте у свіжому номері журналу "Країна"

Влада Польщі планує депортувати з країни багатодітну родину українських переселенців. Офіційною підставою є те, що мігранти з України впродовж 4 років не асимілювалися.

Зараз ви читаєте новину «"600 поляків та українців відвідали наше свято" - як українка у Польщі займається благодійністю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути