Ексклюзиви
неділя, 09 червня 2019 00:15

Щомісяця змінюємо місце роботи - українка про життя на екзотичному острові
8

Їжа на Шрі Ланці гостра і жирна. Багато м'яса, рису, мучного. Але при цьому тут безліч фруктів і овочів.
Фото: bit.ua
Ланкійці - народ специфічний, через це нерідко виникають непорозуміння.
Ланкійці можуть довго жити з батьками, не дивлячись на вік.
Жінки в основному не працюють, сидять вдома з дітьми, готують їжу і чекають своїх чоловіків
Далеко не всі місцеві знають англійську.

На Шрі-Ланці місцеві можуть довго жити з батьками, не дивлячись на вік. Тут сім'я - святе. Вважається хорошим знаком, якщо хтось запрошує тебе в будинок розділити трапезу. Відмовлятися - поганий тон. Їжа гостра і жирна. Багато м'яса, рису, мучного.

Вікторія Лоскутова розповідає про життя на Шрі Ланці, пишуть на ресурсі bit.ua. Вона влітку 2014 го спонтанно вирушила до Одеси допомагати подрузі в її новому хостелі та почала замислюватися про роботу за кордоном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У кожному регіоні свій сир" - українка розповіла про особливості туризму в Італії

"Мені давно хотілося в Азію, бо займаюся йогою, цікавлюсь культурою. Я почала розсилати резюме. Через кілька місяців пошуку, на травневі свята у 2015 році, мені прийшла відповідь з мережі хостелів на Шрі Ланці, а через два дні я отримала job offer. 5 хвилин ступору і різке розуміння того, що я не можу не поїхати. Передати мій захват в той момент було неможливо, - розповідає Вікторія, - Перший місяць відчувала себе як в кіно: ось я, а ось - реальність. Відразу нічого незрозуміло: хто всі ці люди, що можна, що не можна, як себе вести. Тепер, через півроку, я спокійна, знаю, як розмовляти з божевільними тук-тук драйверами, де купувати продукти, одяг, більш-менш зрозуміла ментальність: де простіше махнути рукою, а де потрібно неодмінно стояти на своєму".

ПРО ЦІНИ І ПОКУПКИ

Ті, хто приїжджає з Індії звичайно ж кажуть, що тут дорого. Як на мене, дивлячись що і дивлячись де. Якщо ходити в дорогі моли й магазини, по ресторанах кожен день, то так - дорого. Але якщо знати шляхи до місцевих ринків, то можна вигідно затаритися. Фрукти тут дешеві, місцева їжа теж, особливо рис з каррі, якого на Шрі Ланці гори - це національне блюдо. Деякі ланкійці їдять його цілими днями, від чого у багатьох великі животи.

Автор: bit.ua
  Ланкійці - народ специфічний, через це нерідко виникають непорозуміння.
Ланкійці - народ специфічний, через це нерідко виникають непорозуміння.

Одяг не дуже дорогий навіть в моллах, але майже все адаптовано під країну. Тут не носять короткі спідниці, шорти, сукні. На Шрі в моді довжина нижче коліна. Місцеві жінки носять сарі, довгі сукні. Це дуже гарно. Якісного взуття тут майже немає. Все пластмасове, незручне, тре і тисне. Нещодавно купила нові, красиві туфлі - тепер ніготь на великому пальці синій. Не знаю, як скоро зійде синяк.

ПРО ТРУДОВІ БУДНІ

Я менеджер в мережі хостелів. Ніхто з менеджерів не працює в одному хостелі весь час, ми по черзі курсуючи з одного в інший раз в місяць-два, щоб змінити обстановку і внести свої нововведення в кожне з місць, а також коли потрібно підмінити колегу у вихідні. Тут дні наповнені яскравими враженнями від людей, які приїжджають і виїжджають, розповідаючи неймовірні історії про свої подорожі, життя, мрії. У своїх гостей я вчуся багато чому. Завдяки їм я остаточно переконалася в тому, як важливо знайти свій шлях. Ще важливіше - рухатися в його напрямку, не слухаючи чужих думок, не сумніваючись і не боячись, що щось піде не так.

Наприклад, замовляєш ящик кока-коли на завтра, а привозять його тільки через три-чотири дні, а то й тиждень. Коли показуєш своє обурення і ставиш відповідні питання, вони просто посміхаються. І не тільки тому, що не знають, що відповісти. Багато з них просто не знають англійської. Загалом, тут не заведено поспішати та сердитися. Як говорить один місцевий знайомий: "Sri Lanka - no problem!" (Шрі Ланка - немає проблем!).

Автор: bit.ua
  Ланкійці можуть довго жити з батьками, не дивлячись на вік.
Ланкійці можуть довго жити з батьками, не дивлячись на вік.

ЧИ ЛЕГКО СТАТИ СВОЇМ

Мені було нескладно адаптуватися, але відчути себе своїм можна тільки в таких же "своїх" колах. Просто тому, що ти білий. І особливо, якщо ти дівчина. Підвищена увага всюди, зайві питання, погляди та пропозиції, наприклад, побачення з людиною, яку бачиш вперше і не хотіла б побачити ще раз. Чи не кожна може витримати такий щоденний натиск. Я знаю одружені пари, які люблять один одного, але живуть в різних країнах: мама-німкеня з дитиною в Німеччині, тато-ланкієць - з бізнесом на Шрі Ланці. Мені ж абсолютно нескладно. Я вже знаю, що відповісти, як себе вести, а найчастіше найпростіший спосіб - просто ігнор. Ні ти нікого не образив, ні тебе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "195 гривень за пучок кропу" — українка шокувала цінами на Багамських островах

Але буває і так, що відчуваєш себе абсолютно самотньою і безпорадною. Наприклад, коли питаєш дорогу, а тобі п'ять чоловік показують в різні боки. Або коли тук-тук драйвер везе тебе незрозуміло куди та тикати йому google карту все одно, що показувати її ослу. Але до всього звикаєш, вчишся на своїх помилках, витягаєш корисну інформацію і використовуєш її за призначенням.

ПРО КУХНЮ ТА НОВІ ЗВИЧКИ

Вважається хорошим знаком, якщо хтось запрошує тебе в будинок розділити трапезу. Відмовлятися - поганий тон.

Автор: bit.ua
  Жінки в основному не працюють, сидять вдома з дітьми, готують їжу і чекають своїх чоловіків
Жінки в основному не працюють, сидять вдома з дітьми, готують їжу і чекають своїх чоловіків

Їжа на Шрі Ланці гостра і жирна. Багато м'яса, рису, мучного. Але при цьому тут безліч фруктів і овочів. В Україні я ніколи не купувала ні папайю, ні манго (навіть не знаю, чи продаються вони у нас), а тим більше не пробувала dragon fruit або star fruit. Тут їм різні та багато, тим більше, що вони дешеві - від декількох центів до 1,5 долара за фрукт. Авокадо не любила до цього - стала їсти, а від м'яса зовсім відмовилася - тільки рибу.

Готова місцева їжа дешева, бо готувати я не дуже люблю, часто купую рис бине або овочеві котлети, рис з каррі та ланкійське блюдо котту з тіста й овочів. Останні їм не більше одного разу в день, а то і у два. Вони дуже ситні, а порції часто роблять величезні (з'їдаю її за два рази). На сніданок купую яйця, молоко, овочі, іноді картоплю - смажу, тушу, роблю омлет.

МОВНИЙ БАР'ЄР

Часом мовний бар'єр долати складно. Далеко не всі місцеві знають англійську. Але я філолог, мені завжди подобалося вивчати мови, так що я знайшла вихід - вчити Синхай. Вже знаю пару десятків найнеобхідніших слів і фраз. Ланкійці дуже радіють, коли чують свою мову від іноземця, відразу посмішка до вух. З недавнього часу прокинулася пристрасть до іспанської, з'явилося бажання її освоїти.

МІСЦЕВІ ЖИТЕЛІ

Ланкійці можуть довго жити з батьками, не дивлячись на вік. Тут сім'я - святе. Жінки в основному не працюють, сидять вдома з дітьми, готують їжу і чекають своїх чоловіків. Люди в основному дуже привітні та вважається хорошим знаком, якщо хтось запрошує тебе в будинок розділити трапезу. Відмовлятися - поганий тон.

Автор: bit.ua
  Далеко не всі місцеві знають англійську.
Далеко не всі місцеві знають англійську.

Мені подобається те, що ланкійці завжди посміхаються, чіпкі, активні та перспективні. Багато з них виглядають набагато молодше за свої роки (особливо чоловіки) і поводяться відповідно - спритні, пробивні, веселі. Однак не потрібно забувати, що країна зовсім недавно звільнилася від 30-річного гніту громадянської війни та пережила цунамі у 2004-му. На Цейлоні багато бідних людей, які, природно, десь хочуть злукавити, десь навмисно обдурити й заробити таким чином на туристах. Це, звичайно ж, не подобається. Але час від часу, коли я бачу і відчуваю, що людина хороша і йому потрібні гроші, я сама можу трохи переплатити, щоб допомогти та зробити приємно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "600 поляків та українців відвідали наше свято" - як українка у Польщі займається благодійністю

На Ланці дуже добре працює ком'юніті. Країна маленька і все пов'язані між собою, люди завжди готові допомогти, знайомлять друзів і друзів друзів, які могли б бути корисними один одному - не важливо, місцевий ти, експат або турист. Тут не залишишся без роботи і не пропадеш. Можливостей маса, лише б було бажання.

Мені не зрозуміти того, як можна не знати міста водієві, коли в цьому полягає його щоденна робота, і чому деякі з них навіть не намагаються вчити англійську, коли туристи приїжджають цілий рік. Ще складно зрозуміти те, що в 35 років тебе мама може не відпустити на вечірку і відмовитися посидіти з дітьми.

Автор: bit.ua
  Готова місцева їжа дешева
Готова місцева їжа дешева

РІВЕНЬ ЖИТТЯ

На Ланці живуть люди різного достатку. Бідних людей багато, але країна розвивається швидкими темпами, багато хто намагається будувати бізнес на чому можуть: продають воду, квитки на вулиці, готову їжу, продукти харчування, одяг, займаються транспортними перевезеннями, нелегальним продажем алкоголю і так далі. Туризм, звичайно, величезна ніша, яка годує не тільки більшу частину населення, а й іноземців, які приїхали створювати своє: ресторани, готелі, масажні салони, туристичні агентства.

Ланкійська земля багата на дорогоцінні камені, тому ювелірна справа тут також дає великі плоди. Добре розвинена торгівля, промисловість. Однак острів маленький, а жити хочуть добре всі. Тому конкуренція досить велика. Не дивлячись на це, є величезні перспективи й все ще не заповнені ніші. Впевнена, в найближчі років 5-10 Шрі Ланка дасть великий стрибок у розвитку.

Зараз ви читаєте новину «Щомісяця змінюємо місце роботи - українка про життя на екзотичному острові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути