вівторок, 24 квітня 2018 11:55

"Із лікарями приїжджають пожежники" - українка про виклик швидкої допомоги в Японії

Автор: arnapress.kz
  Страховка в Японії  покриває приблизно 70% витрат на лікування. Сума залежить від конкретного випадку. Решту оплачує сам пацієнт
Страховка в Японії покриває приблизно 70% витрат на лікування. Сума залежить від конкретного випадку. Решту оплачує сам пацієнт

У Японії державне страхування поширюється на всіх жителів, в тому числі іноземців, які мають статус резидентів. Щомісячний страховий внесок залежить від рівня доходу.

"Коли я вчилася в японському університеті і не мала доходу, то платила не більше 100 доларів в рік. Тепер за сім'ю із 3 осіб ми платимо 350 доларів в місяць. Таку ж суму відраховує і роботодавець чоловіка", - розповідає українка Ольга Даншина у своїй статті на сайті komarovskiy. Вона 9 років мешкає в Японії та разом із чоловіком виховує 2-річного сина.

Страховка покриває приблизно 70% витрат на лікування. Сума залежить від конкретного випадку. Решту оплачує сам пацієнт. Всі види медичних послуг, включаючи стоматологію і акредитовані масажні салони, також покриваються страховкою. Середній похід до лікаря вартує $15-$35. Приблизно стільки ж іде на ліки.

"Страховка також оплачує пологи у розмірі 4 тисяч доларів. У невеликих муніципальних пологових будинках в провінції цієї суми цілком достатньо для покриття всіх витрат. У Токіо вартість варіюється від 6 до 10 тисяч доларів. В залежності від престижності пологового будинку і бажаних послуг".

У деяких містах і районах Токіо відвідування лікаря і ліки за рецептом для дітей безкоштовні. Також не потрібно платити за виклик швидкої допомоги.

"Про наш досвід. Після вечері у дитини виникла гостра алергічна реакція на один із звичних продуктів харчування. За півгодини опухло обличчя, засвербіли очі, заклало ніс, - розповідає Ольга. - Раз у році разом зі страховкою на дитину на нашу адресу приходить спеціальна табличка з телефонами дитячої екстреної допомоги та консультацій з різних медичних питань. Спочатку я зателефонувала в дитячу консультацію і описала симптоми, в результаті мені повідомили, що ситуація небезпечна, і порадили викликати швидку допомогу.

Автор: echo.msk.
   Середній похід до лікаря в Японії обходиться в -.
Середній похід до лікаря в Японії обходиться в -.

В Японії "швидка" ніколи не приїжджає одна. Якщо зателефонувати #119, то медики приїдуть з пожежниками. Якщо #110, разом з поліцією, а поліція обов'язково з пожежниками. А якщо є сумнів, чи треба викликати "швидку", дзвонять #7119.

"Я набрала номер #119. У мене запитали адресу, ім'я, симптоми і вік дитини, а потім повідомили, що "швидка" виїжджає. Попросили підготувати страхову картку та картку з нашої клініки. Поки машина була в дорозі, мене набрав медичний працівник. Попросив ще раз детально описати проблему і стан дитини. Через 5 хвилин "швидка" з включеною сиреною в'їхала у двір нашого будинку. У квартиру увійшли 7 людей в спецодязі і касках. 5 з них були пожежниками Перше, що зробив лікар, — спробував увійти в контакт з дитиною, привітався англійською мовою, помахав йому рукою. Потім перевірив дихання, температуру тіла, тиск, причепив на палець якийсь датчик. Всі дані вносилися в спеціальну картку. Запропонували поїхати до лікарні, де дитину зможе оглянути профілюючий лікар".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незвичний заробіток: українка стала мільйонеркою у 25 років

"Коли я виходила з дому, один з працівників уточнив, чи не забула я телефон. Мого чоловіка проконтролювали, щоб він "знеструмив і обезгазив" квартиру. Також його попередили, що машина швидкої допомоги буде їхати на червоне світло. А його на своїй машині попросили дотримуватися правил дорожнього руху. Розуміючи, що батьки в такі моменти можуть перебувати в стані афекту, працівники екстрених служб спеціально відстежують такі важливі моменти".

За словами українки, рахунок за всі медичні послуги, включаючи ліки, склав 0 ієн."Коли ми під'їхали до лікарні, один з працівників озвучив напарникові, що вони дісталися до місця за 14 хвилин. Ці дані внесли в якісь документи. Потім працівник "швидкої" попросив мене не забути відстебнути ремінь безпеки і знову взяв дитину на руки. Його одразу занесли в кабінет, де медсестра провела такий же огляд, як і у нас вдома. Я в цей час заповнювала обов'язкові форми для реєстрації в медичному закладі. Все робилося при відкритих дверях, щоб дитина не хвилювалася".

Японія знаходиться на 5 місці у рейтингу країн з найкращою системою охорони здоров'я, який склало агентство Bloomberg. Перед нею Південна Корея, Іспанія, Сінгапур та Гонконг. У рейтингу враховувалися тривалість життя, державні витрати і вартість медичних послуг.

Середня тривалість життя в Японії — 83 роки, частка витрат на охорону здоров'я — 10,23% ВВП. Секрет успіху — профілактика хвороб і комплексна медична реабілітація. Японці відвідують лікаря щонайменше 15 разів у рік — більше, ніж в якій-небудь іншій країні. До 2050 року в Країні висхідного сонця буде мільйон жителів у віці старше 100 років, прогнозує ООН.

Зараз ви читаєте новину «"Із лікарями приїжджають пожежники" - українка про виклик швидкої допомоги в Японії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути