середа, 17 жовтня 2018 00:15

Роботодавці змушують оплачувати страховку - емігрантка про медицину в Грузії

Роботодавці змушують оплачувати страховку - емігрантка про медицину в Грузії
Візит до педіатра або його виклик додому у разі необхідності у Грузії безкоштовний. Фото: obozrevatel.

У Грузії медицина розвинена досить на високому рівні. Особливо це стосується гінекології, офтальмології, стоматології. Тож добре розвинений медичний туризм. Лікуватися приїжджають люди переважно з Азербайджану і арабських країн.

Про це розповідає українка Наталія Осипенко, яка 11 років мешкає у Тбілісі, пише "Обозреватель".

"Реформи у медицині почалися тут задовго до мого приїзду і тривають досі. Безкоштовних медичних послуг я вже не застала - всі клініки приватні. Звичайно, це не всім подобається, проте не доводиться гадати, кому яку суму покласти у кишеню і ще й догодити. За консультацію лікаря доведеться заплатити 50 ларі - 15 доларів, і окремо за інші послуги, якщо такі будуть", - каже Наталія.

Досить популярна страхова медицина, але вона швидше "примусова", ніж добровільна. Всіх, хто працює, роботодавець змушує оплачувати страховку, яка майже нічого не покриває.

"Проте є і позитивна практика. Мене приємно здивував той факт, що оперативні втручання у пенсіонерів, дітей та інших соціально незахищених верств населення, а також лікування онкохворих частково фінансується державою. І частка державного фінансування часто досить вагома. Наприклад, мамі моїй знайомій торік зробили операцію на серці - держава фінансувала 75% вартості операції. Місяць тому їй зробили операцію на нозі і держава профінансувала 90% вартості. Наскільки мені відомо, в Україні цього немає".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка шокувала умовами роботи в Ізраїлі

Безкоштовним є виклик швидкої допомоги.

"Викликали неодноразово - приїжджають висококваліфіковані й уважні фахівці. Що стосується дітей, то безкоштовний також візит до педіатра або його виклик додому у разі необхідності. До місцевих лікарів сама зверталася неодноразово. Навіть оперувалася і народжувала у Грузії. Завжди залишалася задоволена якістю послуг, що надаються, і окремо уважним ставленням. До речі, нинішній міністр охорони здоров'я Давид Сергієнко має українське коріння".

У Норвегії майбутніх мам заохочують сходити на екскурсію в пoлoговий будинок. А також написати листа до медичного персоналу, у якому варто вказати свої побажання щодо проведення пoлoгів: у воді, з музикою, приглушеним світлом, без присутності стажерів чи навіть у домашніх умовах. Також можна ходити на безкоштовні курси про пoлoги і для майбутніх мам. Про це розповіла львів'янка Юлія. Наpoдила в Норвегії трьох дітей.

Зараз ви читаєте новину «Роботодавці змушують оплачувати страховку - емігрантка про медицину в Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути