Ексклюзиви
пʼятниця, 01 березня 2019 16:30

"Після університету можу відкрити власну клініку" - українка розповіла, як стала стоматологом
6

Українка розповіла про навчання в Чехії
Фото: Марина Седакова
Українка розповіла про навчання в Чехії
Українка розповіла про навчання в Чехії
Українка розповіла про навчання в Чехії
Українка розповіла про навчання в Чехії

Киянка Марина Седакова працює стоматологом в Чехії. Дівчина закінчила один із найпрестижніших закордонних вузів.

"В Україні провчилась один рік на медичному факультеті. В кінці першого курсу зрозуміла, що хочу навчатись за кордоном. Самостійно вступила на медичний факультет Карлового університету на безкоштовну форму навчання. Про університет дізналась від батьків. Навчання в ньому дозволяє працювати у всіх країнах Європи та в Америці без додаткових іспитів", - каже українка.

У Чехії складна система екзаменів. Марина здавала іспити з фізики, хімії та біології на університетському рівні. Кожен екзамен складався з трьох етапів.

"На іспиті не дозволялось використовувати таблицю Менделєєва та калькулятор. До вступу займалась з репетитором з фізики Київського політеху. Навіть він не міг одразу вирішити деякі задачі", - розповіла Марина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка розповіла всі тонкощі навчання у Польщі

Додатково потрібно здавати мовні екзамени. Щоб вступити в університет чи влаштуватись на роботу треба навчитись розмовляти чеською.

"Вчилась на курсах чеської мови. По приїзду в Чехію виникла проблема з розмовною практикою. Жила в гуртожитку з росіянами, українцями, казахами. Спілкувались виключно російською. Для підвищення рівня мови чехи організовують волонтерські проекти. Там збираються іноземці, щоб поспілкуватись. Чехи вчать іноземців, а іноземці передають їм досвід з англійської чи німецької мови", - поділилась дівчина.

Лекції проводять чеською мовою. В університеті є англомовний стоматологічний факультет. Він платний - 16 000 доларів (430 000 гривень).

"Моє навчання було безкоштовне. Тому, що змогла вступити разом із чехами. На курсі стоматології навчалось 70 людей. З них одна українка і хлопець з Казахстану", - розповіла Марина Седакова.

Грошей за іспити в університеті не беруть. Для здачі є три спроби. Якщо вони закінчились, то студент має вступати знову. Існує термін мезірік. Коли студент не складає один екзамен, то може відкласти навчання на один рік. За цей рік він вивчає предмет і отримує шанс залишитись в університеті.

Студенти за відмінне навчання можуть отримати стипендію, яка складає 445 доларів.
Позанавчального часу майже не було. Навчання починалось о 7-8 ранку і закінчувалось о 17 вечора. Вдома продовжувалось.

"На медицині навчання триває 24 години. Мої друзі з економічного факультету мали можливість вчитись 2 дні на тиждень. Тому могли працювати в інші дні", - каже українка.

Після закінчення навчання лікар може працювати де хоче. Може навіть відкрити свою клініку. В Україні після навчання стоматологи повинні проходити 2 роки інтернатури, щоб отримати ліцензію. Лікар-терапевт у Чехії проходить практику в лікарні за своєю спеціальністю.

"Після випуску декілька місяців шукала роботу. Молодих лікарів з радістю беруть працювати. Зараз працюю стоматологом. Зарплата 1300 доларів(35 000 гривень)", - каже Марина.

Українка Ірина Білогорка, яка втратила зір в дворічному віці, виграла навчання в американському коледжі за програмою обміну студентами "Flex" і безкоштовне проживання протягом року в американській сім'ї.

Зараз ви читаєте новину «"Після університету можу відкрити власну клініку" - українка розповіла, як стала стоматологом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути