понеділок, 09 вересня 2019 00:15

Парижани багато курять, люблять їсти багет і влаштовувати пікніки - українка розповіла про життя в найромантичнішому місті світу
6

У Парижі є арабські, єврейські та китайські квартали, в яких навіть реклама може бути відповідною мовою
Фото: gloss.ua
 Справжній парижанин-аристократ ніколи не нехтує етикетом
У державних закладах може знайтись всього одна людина, яка на базовому рівні буде розуміти та говорити англійською.
Куріння в недозволених місцях тягне за собою штраф у розмірі 68 євро.
Приблизно третина населення Франції курить

Образ Парижа, що виникає в уяві багатьох людей, іноді далекий від реальності. Чи відповідають стереотипи дійсносі, розповідає 26-річна Ольга Федоришин, яка родом з Тернопільської області.

Через рік після закінчення факультету іноземних мов в університеті Івано-Франківська вона поїхала за робочою візою в Париж, щоб побачити Європу і пожити за кордоном. Зараз Оля викладає англійську для дітей, паралельно вчиться і освоює французьку мову, пишуть на ресурсі gloss.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За ящик манго заплатила 1 євро – українка розповіла про життя у Голландії

"З 2016 року я живу в Парижі. Перш ніж приїхати в іншу країну, наша думка про неї базується виключно на стереотипах, міфах або упередженнях. І тільки поживши певний відрізок часу за кордоном, пропустивши крізь себе всі реалії та побут, можна зробити свій власний висновок, - розповідає Ольга, - Навчаючись на факультеті іноземних мов, я мала змогу вивчати французьку культуру на основі літератури та офіційних підручників. І завдяки цьому образ Парижу та парижан базувався на університетських міфах, більшість з яких відрізняється від реальності. Ось деякі факти, одні з яких виявилися правдою, а інші – вигадкою"

Факт №1: Світ крутиться навколо Парижу

Париж є центром моди, культури, кіно та мистецтва. Тижні моди, фотосесії, кінофестивалі, заходи, організовані провідними компаніями світу, концерти знаменитостей – це місто веде безперестанний світський спосіб життя. Що ж до рутинного Парижу, стосунки з містом – це як відносини з чоловіком: рано чи пізно квітково-цукерковий період проходить і ти перестаєш бачити все у рожевих тонах та сприймаєш все як належне. Бутіки високої моди, Єлисейські поля, Ейфелева вежа – все це зливається в одну рутинну складову буденного життя і вже не викликає бурхливих емоцій.

Автор: gloss.ua
  К Парижі ходять чутки, що багет збираються зробити офіційним символом Франції і світовою спадщиною загалом.
К Парижі ходять чутки, що багет збираються зробити офіційним символом Франції і світовою спадщиною загалом.

Факт №2: Звичайний образ француза: берет, шарф, багет

Образ класичного у розумінні багатьох людей француза далекий від реальності, але не повністю. Якщо берети – це міф, то культ багета ані трохи не перебільшений. Французи не тільки люблять свою випічку, але і пишаються нею. Ходять навіть чутки, що багет збираються зробити офіційним символом Франції і світовою спадщиною загалом.

Факт №3: Французи не говорять англійською

Точніше вони не стараються вчити англійську мову. В магазинах, на пошті, у відділенні банку та інших установах може знайтись всього одна людина, яка на базовому рівні буде розуміти та говорити англійською. Французи – патріоти своєї мови і часто можуть не погоджуватись з першістю англійської. Якщо француз і вчить англійську, то акцент буде його видавати. Франція займає 22 місце з 27 у рейтингу європейських країн, які володіють англійською.

Автор: gloss.ua
  Приблизно третина населення Франції курить
Приблизно третина населення Франції курить

Факт №4: Французи багато курять

Приблизно третина населення Франції курить і це помітно неозброєним оком на вулицях Парижу. Куріння заборонено в громадських та на робочих місцях, а також в ресторанах, барах, кафе, дискотеках. Куріння в недозволених місцях тягне за собою штраф у розмірі 68 євро. Не рідкісне явище – електронні цигарки, які у 2016-му році набули великої популярності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка розповіла, як стала лікарем у Лондоні

Факт №5: Парижани – сноби

Парижани вважають своє місто центром всесвіту, в той час як світ вважає їх снобами. Французи ж, що живуть не в Парижі, стверджують, що парижани – не французи. Корінні жителі міста особливо ретельно дотримуються правил "вищого світу" і нехтують усім, що виходить за їх межі. Справжній парижанин-аристократ ніколи не нехтує етикетом і дозволяє собі робити зауваження або просто пронизувати тебе поглядом критика, як тільки ти виходиш за межі дозволеного.

Автор: gloss.ua
  Куріння в недозволених місцях тягне за собою штраф у розмірі 68 євро.
Куріння в недозволених місцях тягне за собою штраф у розмірі 68 євро.

Українському менталітету може дуже різати слух щоденний обов'язковий ритуал вітання, прощання, вдячності. Француз не тільки бажатиме вам гарного дня, але і гарного ранку, обіду, після обіду, вечора, канікул, вихідних, свят, відпустки, закінчення робочого дня і т.д. Як пояснюють самі французи, ввічливість – це не лицемірство, це просто складова менталітету, яка передається з молоком матері і дуже часто – це заучені фрази, які вимовляються на автоматі. Це можна зустріти у метро, коли в тебе можуть просити пробачення за те, що ти стала комусь на ногу.

Факт №6: у Парижі брудно

Моє перше знайомство з Парижем відбулось у 2011 році, коли я відвідала його як турист. Це було здійснення мрії, а саме місто було зразково чистим та спокійним. На жаль, за 7 років ситуація змінилась, а подекуди значно погіршала. Не можу назвати Париж надзвичайно брудним містом, але наплив туристів і парадоксальна відсутність смітників у туристичних місцях, таки робить своє. З іншого боку, все залежить від округу. У французьких аристократичних округах міста побачити сміття на дорозі практично нереально. Вулиці чистять щоранку, а самі жителі району охайно сортують сміття для переробки.

Факт №7: в Парижі багато арабів та темношкірих

Особисто я не вважаю це проблемою чи недоліком Парижу, але є люди, які зауважують велику кількість людей не європейської зовнішності. Париж притягує до себе людей різних національностей з різних верств населення. Для багатьох Париж – це джерело доходів, мрія про краще життя, соціальна допомога, перспективна освіта чи кар'єра.

Автор: gloss.ua
  У державних закладах може знайтись всього одна людина, яка на базовому рівні буде розуміти та говорити англійською.
У державних закладах може знайтись всього одна людина, яка на базовому рівні буде розуміти та говорити англійською.

Як і у всіх великих містах, у Парижі є свої, так звані, гетто – "чорні квартали", де ти забуваєш, що ти у Європі і де діють свої закони. Також є арабські, єврейські та китайські квартали, в яких навіть реклама може бути відповідною мовою. В цьому плані Париж – це місто контрастів. З одного боку – це ілюстрація європейської класичної культури, з іншого – суміш різних людей, історій, традицій та світоглядів. Щодо мене, то я завжди стараюсь фокусуватись на позитивних сторонах. Париж – місто зовсім не просте. Франція – бюрократична країна, зі своїми важкими для розуміння законами, зі своїми паперами, підписами, документами, чергами.

У Канаді . Морепродукти коштують трохи більше, ніж курятина. Якщо харчуватись вдома, на продукти треба близько 400 доларів на місяць для двох людей.

Зараз ви читаєте новину «Парижани багато курять, люблять їсти багет і влаштовувати пікніки - українка розповіла про життя в найромантичнішому місті світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути